‘SAMOTESTIRANJE‘

U hrvatske apoteke za 10-ak dana stižu kućni testovi na koronu: Evo kako će funkcionirati i koliko će koštati

HALMED je danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za ‘samotestiranje‘ koji su odobreni na razini Europske unije
 Annebel Van Den Heuvel/Alamy/Alamy/Profimedia

U hrvatske ljekarne uskoro stižu brzi testovi na konronavirus za osobnu upotrebu, doznaje RTL Danas. Prema informacijama kojima raspolažu, na hrvatskom bi se tržištu spomenuti brzi testovi trebali naći za desetak dana.

- Taj test će biti na slinu. Postoje još dvije vrste - jedna je brisom bukalne sluznice, a drugi je na površini nosa. Registracija je napravljena u Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu, rekao je član uprave Medike Jakov Radošević.

HALMED je danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za 'samotestiranje' koji su odobreni na razini Europske unije.

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci. U postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni da ih građani mogu koristiti na siguran način, kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama po cijeni nižoj od 100 kuna.

- Ja sam isto saznala tu vijest danas i moram reći da me jako veseli, jer nas pacijenti stalno ispituju. Oni čuju da su takvi testovi dostupni i vani i u običnim trgovinama, tako da me stvarno veseli da ćemo i mi to konačno moći ponuditi, kaže magistra farmacije Marina Marušić Fojs za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 01:16