PROBLEM NISKIH PLAĆA

U Hrvatskoj 18,2% zaposlenih radi za manje od 3,2 eura bruto po satu

Svaki šesti radnik u Europskoj Uniji radi za nisku plaću, a najveće izglede da se nađu u toj kategoriji imaju zaposlene žene, slabo obrazovani radnici s ugovorima na određeno vrijeme i mlađi od 30 godina.

U Hrvatskoj 18,2 posto radnika radi za nisku plaću , što znači da rade za manje od 3,2 eura bruto po satu. U Europskoj Uniji najviše je nisko plaćenih radnika u Latviji, a najmanje u Švedskoj, u kojoj samo 2,5 posto radnika radi za satnicu manju od 9,9 eura. Pokazuju to podaci europskog statističkog ureda Eurostat. Radnici s niskim plaćama statistički su oni koji zarađuju dvije trećine ili manje od nacionalnog medijana bruto plaće po satu. U odnosu na 2006. godinu, za koju je posljednji put rađeno isto istraživanje, broj radnika koji imaju niske plaće povećao se samo 0,2 posto.

Razlika zbog spola

Podaci Eurostata pokazuju i kako je za žene izglednije da će zarađivati lošije od muških kolega, a značajna je razlika i kada se uzme u obzir stupanj obrazovanja. Tako je u EU 2010. godine čak 21,2 posto zaposlenih žena zarađivalo statistički niske plaće, za razliku od 13,3 posto muškaraca. Ta je razlika bila značajna u svim članicama EU osim u Bugarskoj, u kojoj je slabo plaćenih muškaraca 22,5 posto, a žena 21,6 posto. Važna je razina obrazovanja: što je niža, raste vjerojatnost da će netko postati radnik s niskom plaćom.

Stupanj obrazovanja

Kod visokoobrazovanih u EU 2010. 5,8 posto zarađivalo je niske plaće, kod SSS-a čak 19,3 posto, a kod onih s niskom razinom ili bez obrazovanja 29 posto. Ugovori na određeno za 31,3 posto zaposlenih znače i niske plaće, nasuprot 15,7 posto zaposlenih na neodređeno koji zarađuju ispod dvije trećine nacionalnog medijana plaće po satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:39