IMA SVEGA

U Hrvatskoj 499 maloljetnika ima ugovor o radu: ‘Toj djeci krše brojna prava! A problem postoji i kod učeničkih ugovora‘

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorava da postoje brojne povrede na štetu djece od strane poslodavaca

Učenici na praksi, Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Nakon što su se pojavili medijski izvještaji o tome da dio američkih saveznih država olabavljuje zakonsku zaštitu vezanu za dječji rad kako bi se pomoglo poslodavcima da nađu radnu snagu, što uključuje i snižavanje dobne granice za rad na opasnim radnim mjestima i povećanje broja sati koje mogu raditi tijekom školske godine, provjerili smo što se s djecom i maloljetnicima događa na tržištu rada u Hrvatskoj, gdje se također teško pronalazi radna snaga u nizu sektora.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj je 31. siječnja ugovor o radu imalo 499 maloljetnika, a najveći dio u prerađivačkoj industriji (129), potom u ugostiteljstvu (91) i građevinarstvu (87).

Iako je u pitanju relativno mali broj maloljetnika, ipak je to značajan rast od 44 posto u odnosu na isti datum 2022. godine, kada ih je bilo zaposleno 345, a posebno u odnosu na isti datum 2021. godine, kada ih je samo 275 imalo ugovor o radu.

Na brojke u posljednje dvije godine vjerojatno je utjecala pandemija jer je u siječnju 2020. godine, dakle prije izbijanja krize, njih 432 bilo u evidenciji osiguranika HZMO-a u dobi između 15 i 17 godina.

Zakonski zastupnik

Zakonom o radu zabranjeno je zapošljavanje osoba mlađih od 15 godina, odnosno svih koji pohađaju obavezno osnovno obrazovanje, dok se maloljetnik ne smije zaposliti na poslovima koji mogu ugroziti njegovu sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj.

Što to konkretno podrazumijeva, ZOR ne popisuje, nego se to prebacuje na pravilnik. Uglavnom, maloljetnik može sklapati ugovor samo ako ga ovlasti zakonski zastupnik, a poslodavac prethodno (o svom trošku) treba utvrditi zdravstvenu sposobnost maloljetnika.

Na tržištu rada, međutim, ima svega.

Najčešći prekršaji

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poziva se na obavijesti koje svake godine prima od Državnog inspektorata iz kojih je vidljivo, kako nam je odgovorila, da postoje brojne povrede na štetu djece od strane poslodavaca: "Primjerice, zapošljavanje maloljetnika bez pisanog odobrenja zakonskog zastupnika, uskrata prava na dnevni i tjedni odmor, određivanje prekovremenog i noćnog rada, raspored radnog vremena dulji od osam sati dnevno, zapošljavanje djece na poslovima koji mogu ugroziti sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj, u kojim slučajevima inspektori rada zabranjuju rad maloljetnika protivan propisu, poslodavcima izriču propisane kazne i obavještavaju centar za socijalnu skrb o povredama prava maloljetnika."

Prema njezinu posljednjem objavljenom službenom izvještaju, onom za 2021. godinu, posebno zabrinjava podatak da je Inspektorat našao na radu kod poslodavca i djecu mlađu od 15 godina.

Inspektori rada su u 2021. godini u osam nadzora otkrili nezakonitosti počinjene u odnosu na 18 maloljetnika te postojanje osnovane sumnje da su počinjene ukupno 22 povrede prekršajno sankcioniranih odredaba propisa koje se odnose na rad i zapošljavanje maloljetnika. Nezakonitosti su utvrđene u djelatnosti ugostiteljstva i trgovine, kaže se. Osim prekršajnih postupaka, do neseno je i 12 mjera koje se, među ostalim, odnose na zabranu rada maloljetnika mlađeg od 15 godina, zabranu prekovremenog rada maloljetnika, zabranu rada maloljetnika koji traje dulje od osam sati tijekom razdoblja od 24 sata te zabranu noćnog rada maloljetnika.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević posebno ukazuje i na sudjelovanje djece u umjetničkim, audiovizualnim, promidžbenim i sportskim aktivnostima, što smatra izrazito nereguliranim područjem u kojem sudionici postupaju često bez jasnih pravila i prema proizvoljnim procjenama.

Ministarstvo kasni

Napominje pak da je od početka ove godine, izmjenama ZOR-a, došlo do promjene vezano za odobrenje za sudjelovanje maloljetnika u tim aktivnostima uz naplatu. Prije ga je izdavao inspektor rada na temelju zahtjeva zakonskog zastupnika maloljetnika, a primjerak se dostavljao nadležnom centru za socijalnu skrb, a sada odobrenje za sudjelovanje maloljetnika izdaje tijelo nadležno za poslove socijalne skrbi na temelju zahtjeva zakonskog zastupnika djeteta i maloljetnika. Primjerak se potom dostavlja i inspekciji rada.

Dodaje i da je prema Obiteljskom zakonu, koji je na snazi od 1. studenoga 2015. godine, ministar nadležan za poslove obitelji i socijalne politike bio dužan u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu zakona donijeti provedbeni propis kojim će urediti to područje dječjih aktivnosti, ali "nažalost, taj propis još nije donesen".

image

Učenici na praksi, Ilustrativna fotografija

Marko Todorov/Cropix/Cropix

‘Kad poslodavac odbija dati plaću, djeca su prepuštena sebi‘

Kad je riječ o radu srednjoškolaca preko učeničkih servisa, što se obavlja na temelju ugovora o povremenom radu redovitih učenika, njega reguliraju Zakon o tržištu rada i Pravilnik o obavljanju djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem. Pravobraniteljica kaže da je tim pravilnikom osigurana samo minimalna zaštita djeteta, što nadzire Državni inspektorat.

"Primjerice, spomenutim propisima nije regulirano pitanje rada učenika nedjeljom, blagdanima i drugim danima za koje je zakonom određeno da se ne radi, pitanje povećanja zarade s osnove takvog rada, niti su propisane mjere koje bi inspektor rada bio ovlašten poduzeti ako utvrdi takav rad. Nije propisana niti cijena rada učenika, već je ona predmet ugovora o povremenom radu redovitog učenika koji sklapaju poslodavac i učenik, uz posredovanje srednjoškolske ustanove", odgovorila nam je Helenca Pirnat Dragičević.

Nezaštićeni učenici

Osim toga, kaže, nije regulirano ni nepriznavanje obavljenog rada, zbog čega učenici koji rade posredstvom učeničkih servisa ostaju bez zarade.

"Srednjoškolske ustanove dužne su zaštititi učenika prilikom potraživanja zarade za obavljeni rad, ako je poslodavac potvrdio obavljeni rad, te solidarno odgovarati za isplatu zarade. No, kad poslodavac ne prizna obavljeni rad djeca i roditelji su prepušteni sebi, a dijete ostaje bez zarade. Takve situacije u praksi predstavljaju gospodarsko iskorištavanje djeteta koje je zabranjeno", naglašava te savjetuje roditelje i učeničke servise da šalju prijave Državnom inspektoratu, dok bi nepravilnosti u obavljanju poslova posredovanja srednjoškolske ustanove roditelji trebali prijaviti prosvjetnoj inspekciji Ministarstva obrazovanja.

"Učenički servisi ne bi smjeli obavljati poslove posredovanja za one poslodavce za koje saznaju da su postupali na štetu djeteta. Dopuna pravilnika Osim toga, smatramo da je potrebno dodatno regulirati zaštitu djeteta u situacijama koje nisu predviđene Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem. Zbog toga smo Ministarstvu rada preporučili da dopuni taj pravilnik i po potrebi druge propise odredbama o zaštiti djece koja rade posredstvom učeničkih servisa, od gospodarskog iskorištavanja od strane poslodavaca, te onima o nadzoru i mjerama Inspektorata nad poslodavcima", kaže pravobraniteljica te dodaje da se Ministarstvo obvezalo to i učiniti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:01