PODACI HND-a

‘U Hrvatskoj aktivno 924 tužbi protiv novinara i medija, pravosudni progon medija i dalje traje‘

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia izvijestila je kako je lani u veljači bilo aktivno 905 sudskih sporova
Goran Gazdek, Hrvoje Zovko i Ema Tarabochia.
 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) predstavilo je u petak rezultate najnovije ankete po kojoj je u Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv medija i novinara, od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna.

“Broj od 924 tužbi pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje te da mu se ne nazire kraj. Prava brojka je stvarno veća jer podaci su prikupljeni od samo 23 medija”, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

image
Hrvoje Zovko
Ranko Suvar/Cropix

Najviše tužbi protiv Hanze medije, slijede Styria, Index, Telegram...

HND će nastaviti upozoravati domaću i međunarodnu javnost na taj problem, poručio je Zovko i pozvao sve novinare na solidarnost u borbi protiv takvog zastrašivanja, ali i u otkrivanju ozbiljnih istraživačkih priča.

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia izvijestila je kako je lani u veljači bilo aktivno 905 sudskih sporova. Iako je ovogodišnja brojka neznatno veća, posebno zabrinjava činjenica da uopće postoji toliki broj aktivnih tužbi.

image
Ema Tarabochia.
Ranko Suvar/Cropix

Prema najnovijim podacima HND-a, najviše tužbi - njih 479, ukupno teških oko 48 milijuna kuna, ima Hanza Media, slijedi Styria s 203 tužbe i 20,2 milijuna odštetnih zahtjeva, a slijede Index, Telegram i Nacional.

image
Ranko Suvar/Cropix

I sam HND ima tri aktivna sudska spora.

HRT vodi kazneni spor protiv Zovka, ali i spor za naknadu štete od 250.000 kuna, a od HND-a potražuje 200.000 kuna. Osim toga, u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić HRT potražuje 50.000 kuna.

Kako u HND-u ističu, to je jedinstveni slučaj tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovne novinarske udruge.

S druge strane, od ukupno 924 tužbe, njih 892 odnose se na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda, koji se vode protiv nakladnika, urednika i novinara zbog tekstova i priloga, a trenutno su aktivna i 32 kaznena postupka.

image
Ema Tarabochia.
Ranko Suvar/Cropix

Tužbeni zahtjevi od nekoliko tisuća do više od milijun kuna

Među tužiteljima se ističu osobe iz javnog i političkog života, političari na vlasti, ali i sami suci. Primjerice, samo protiv Hanza medije, nakladnika Jutarnjeg lista i Globusa, trenutno su aktivne 33 tužbe, koje je podnijelo 15 sudaca, na ukupni iznos od čak 2,2 milijuna kuna.

Tarabochia kaže da se u aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće od nekoliko tisuća do čak više od milijun kuna, a najdulji sudski spor traje čak 12 godina.

U predstavljanju rezultata HND-ove ankete sudjelovao je i novinar Telegrama Drago Hedl, koji je brojeve podnesenih tužba ocijenio zastrašujućima.

image
Goran Gazdek, Hrvoje Zovko i Ema Tarabochia.
Ranko Suvar/Cropix

“To govori da živimo u državi u kojoj imamo nevjerojatno loše novinare ili političare i moćnike koji su našli način da zaustave novinare i medije koji kritički pišu o njima”, kaže Hedl.

U Telegramu su izloženi brojnim tužbama pojedinih političara, a Hedl je kao primjer naveo bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je počeo povlačiti tužbe jer mu to sada ne odgovara.

Urednik i osnivač portala Virovitica.net i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek ocijenio je rekordni broj tužbi “elegantnim” pokušajem političkih moćnika da ušutkaju kritičke novinare i medije, ali i pokušajem zastrašivanja i poticanjem cenzure i samocenzure kod novinara.

Vladajuće bi trebalo educirati u sprječavanju podnošenja tužbi

Odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za tzv. SLAPP tužbe Vanja Jurić poručila je da bi vladajuće - političare, odvjetnike i suce trebalo educirati u sprječavanju podnošenja tužbi protiv novinara i medija te ih osvijestiti da u demokratskom društvu moraju biti spremni prihvatiti kritike.

Posebno je upozorila na opasnost SLAPP-a (Strategic lawsuit against public participation) - strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti.

Riječ je, kako u HND-u pojašnjavaju, o neutemeljenoj ili pretjeranoj tužbi protiv onih koji postavljaju pitanja od javnog interesa, kojoj je cilj cenzurirati, zastrašivati i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, visokim tužbenim zahtjevima i troškovima obrane.

image
Goran Gazdek i Hrvoje Zovko.
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 11:58