EUROPSKI POVJERENIK

"U Hrvatskoj i dalje postoje problemi u zakonodavstvu i praksi borbe protiv korupcije"

Sudjelovanje građana u odlučivanju u Hrvatskoj još je na niskim razinama, drži Didier Reynders
Didier Reynders
 Dursun AydemirANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

U Hrvatskoj i dalje postoje nedostaci u zakonodavstvu i praksi borbe protiv korupcije. Još nisu provedene važne inicijative za jačanje etičnosti i integriteta osoba na najvišim izvršnim funkcijama i saborskih zastupnika te za reguliranje lobiranja. Korupcija je osobito problematična na lokalnoj razini - dijagnosticirao je jučer europski povjerenik za pravosuđe EK Didier Reynders.

Istaknuo je i da se na razni cijele Europske unije svjedoči velikom broju tužbi protiv novinara, prijetnjama, pa čak i fizičkim napadima, što može utjecati na uredničku politiku, ali i rad istraživačkih novinara. Isto tako, Agencija za elektroničke medije, koja je regulator audiovizualnih medija, funkcionira transparentno, ali nije potpuno zaštićena od političkog utjecaja u odnosu na postupak odabira članova njezina tijela upravljanja. Za kraj je rekao kako je u Hrvatskoj sudjelovanje građana u odlučivanju još uvijek na niskim granama.

- Iako je broj neriješenih predmeta značajno smanjen u proteklom razdoblju, dugotrajni postupci u određenim vrstama predmeta, kao i visok stupanj nepovjerenja građana u pravosuđe, dovoljan su razlog za daljnje napore i ulaganje upravo u smjeru povećanja učinkovitosti i stjecanja povjerenja građana u pravosudni sustav - kazao je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Naveo je niz primjera što sve namjeravaju napraviti, poput održavanja ročišta na daljinu i reforme kaznenog postupka kroz uvođenje tonskog snimanja suđenja i e-komunikacije. Također će se informatizirati postupanje u zemljišnim knjigama pa će se zbirka isprava voditi isključivo elektronički, što će ubrzati postupanje, a stranke će moći dobiti preslike zbirke isprava bez postupanja ZK službenika. (B.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:32