ZABRINJAVAJUĆI PROBLEM

U Hrvatskoj i prvašići padaju razred, ponavljača je lani bilo 129: ‘Na kraju uvijek svi okrive - učitelja‘

Učitelji se slažu da bi svaka škola trebala obavezno imati psihologa, pedagoga i defektologa

Ilustrativna fotografija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Svake godine ista priča - sve manje prvašića upisuje se u naše škole. U zadnjih 7 godina čak ih je 5000 manje. No, ima još brojki koje zabrinjavaju, a odnose se na prvašiće ponavljače. Prije 7 godina prvi je razred palo 213 učenika, tri godine kasnije njih 161, a prošle, pandemijske godine njih 129, piše HRT.

"To je zabrinjavajuća stvar da i jedno dijete padne razred. Obrazovanje je enormno važno za uspjeh u životu, čak i za zdravlje u životu", kaže prof. Gordana Kuterovac s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu za HRT. Oni koji rade u nižim razredima već godinama upozoravaju na taj problem, ali, nažalost, nitko ne sluša.

Učiteljica Ivana Bašić iz OŠ Opuzen smatra kako u prva dva razreda ne bi trebalo biti brojčanih ocjena. Na taj bi način učenici mogli razviti radne navike i prilagodili bi se školi, a učitelji bi mogli sustavno pratiti napredovanje učenika.

"Za upis djeteta u 1. razred imamo cijeli stručni tim i školsku liječnicu. Za pad razreda imamo učitelja koji ispadne glavni krivac, a zapravo trebala bi cijela ta skupina odlučivati je li to dijete spremno za 2. razred ili ne", kaže Sandra Vuk, učiteljica iz Područne škole Kerestinec.

Snježana Komarčić iz zagrebačke škole u Središću ove godine prvi put ima 'prvašiće'. Smatra kako je za dijete najbitnije da ono osjeti "da u toj priči nije samo i da ima podršku, da nije neuspješno i manje vrijedno zato što mu nešto ne ide".

Sve se sugovornice, piše HRT, slažu kako u današnje vrijeme svaka škola treba obavezno imati i psihologa, pedagoga i defektologa. U prilog tome govori još jedan zabrinjavajući podatak - da svake godine učenici prvih razreda imaju više od milijun sati izostanaka, od toga neopravdanih oko 20 tisuća.

Brojevi nisu nimalo poticajni, a mnogi po tko zna koji put kažu - sustav je zakazao. I to baš na onima koji su još itekako nesigurni. Bilo bi možda dobro da se novim zakonom o odgoju i obrazovanju odredi da mali prvašići - ne smiju ponavljati razred.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:55