OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

U Hrvatskoj je 40.000 djece rođeno zahvaljujući izvantjelesnoj oplodnji

Od 1983. u Hrvatskoj je oko 40.000 djece rođeno tom metodom. Danas imamo 16 centara za izvantjelesnu oplodnju

Na fotografiji: Velimir Šimunić i Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Četrdeset tisuća djece rođeno je u Hrvatskoj zahvaljujući izvantjelesnoj oplodnji, istaknuto je u ponedjeljak na obilježavanju 40. godišnjice rođenja prvog djeteta začetog izvantjelesnoim oplodnjom, a događaj je podržao i premijer Andrej Plenković.

"Ovaj način liječenja neplodnosti postao je sve značajniji i uspješniji tako da se danas izvantjelesnom oplodnjom liječi 80 posto svih uzroka neplodnosti", kazao je ginekolog Velimir Šimunić koji je 23. listopada 1983. u Klinici u Petrovoj carskim rezom porodio Roberta Verigu, prvo dijete začeto umjetnom oplodnjom u Hrvatskoj.

Veriga je bio tada sedmo dijete u svijetu rođeno zahvaljujući inovativnom postupku liječenja neplodnosti, a rođen je samo pet godina nakon što je 1978. u Velikoj Britaniji rođena prva beba u svijetu začeta medicinski potpomognutom oplodnjom. On danas kaže kako se nikad nije osjećao drugačijim od svojih vršnjaka, s razlikom što je često bio tema u medijima.

image

Velimir Šimunić

Goran Mehkek/Cropix

Svečanost povodom 40. godišnjice njegova rođenja priređena je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u prisutnosti brojnih stručnjaka i doajena hrvatske medicine, premijera Andreja Plenković te ministra zdravstva Vilija Beroša.

Premijer Plenković čestitao je cijelom medicinskom timu, na čelu s dr. Šimunićem, izniman uspjeh hrvatske reprodukcijske medicine postignut prije 40 godina. Čestitke je uputio i Robertu Verigi za 40. rođenda kao i njegovim roditeljima Dragici i Josipu koji su se na ovaj korak odlučili nakon što su šest godina bezuspješno pokušavali dobiti dijete.

image

Velimir Šimunić

Goran Mehkek/Cropix

Premijer je istaknuo da je Hrvatska tada bila sedma zemlja u svijetu u kojoj je uspješno proveden postupak medicinski pomognute oplodnje koji se promaknuo i u značajnu metodu povećanja nataliteta.

Pet posto ukupnog nataliteta postiže se izvantjelesnom oplodnjom

Šimunić se prisjetio daleke 1983. kada je izvantjelesna oplodnja bila u Hrvatskoj senzacija. Uspješnost takvih postupaka bila je svega oko pet posto, dok je danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji, oko 55 do 65 posto kod žena mlađih od 35 godina.

Od 1983. u Hrvatskoj je oko 40.000 djece rođeno tom metodom. Danas imamo 16 centara za izvantjelesnu oplodnju te se oko pet posto ukupnog nataliteta postiže izvantjelesnom oplodnjom.

Šimunić je ustvrdio i kako je neplodnost u neprestanom porastu, ponajprije zbog odgađanja rađanja poslije 30. godine, što je, po njegovu mišljenju, dovelo do demografskog urušavanja Hrvatske.

image

Velimir Šimunić

Goran Mehkek/Cropix

"Izvantjelesna oplodnja nije spasonosna opcija za one koji nisu rodili ranije. Žene bi morale biti svjesne da su najplodnije sa 22 godine, nakon toga plodnost pada", rekao je Šimunić.

Uvoz gameta (muških i ženskih spolnih stanica) ocijenio je dobrom idejom, koju treba promisliti jer nije jeftina opcija i mora se računati na priličnu skupoću uvezenih jajnih stanica.

Predsjednica društva za humanu reprodukciju Dinka Pavičić Baldani istaknula je pak da Hrvatska zauzima peto mjesto među 44 europske zemlje po kvaliteti usluge, državnom financiranju i dostupnosti medicinski potpomognute oplodnje.

Hrvatski parovi danas idu u inozemstvo samo radi donacija gameta ili pak predimplantacijskog genskog testiranja. U oba slučaja riječ je, kaže, o malom broju parova. Parovi još uvijek po gamete idu u inozemstvo dok se ne dokaže financijska isplativost njihova uvoza.

Neplodnost raste u Hrvatskoj, ali slično je i drugdje u svijetu. Tako je 1983. iznosila u Hrvatskoj osam posto, a danas je 16 posto. Velik je i porast muške neplodnosti, a najčešći su uzrok okolišni čimbenici.

"Prije 30-ak godina muškarci su sudjelovali u ukupnoj neplodnosti sa 25 posto, a danas s 52 posto", rekla je Pavičić Baldani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:24