Dječak je protupravno živio kod oca i morao polagati razred

U Hrvatskoj je moguće da jedan roditelj brani djetetu da ide u školu

Otac dječaka nije mogao dati u 4. razred jer mu je prebivalište kod majke koja je odbijala potpisati upis u drugu školu
 Getty Images

Dijete koje cijelu prošlu godinu nije pohađalo nastavu jer se njegovi roditelji nisu mogli dogovoriti s kim će živjeti i u čijem će mjestu stanovanja ići u školu - zbog čega je sud u travnju odlučio oduzeti dijete na godinu dana i jednom i drugom roditelju te ga smjestiti u instituciju - ipak neće u dom, a u ponedjeljak će krenuti i na nastavu te živjeti s ocem.

Sudska odluka o smještanju djeteta u dom jednostavno se nije uspjela provesti: otac, s kojim dijete živi od ljeta 2013., nije predao dijete, dvije zakazane ovrhe djeteta su otkazane, a otac ne namjerava poštivati ni posljednji sudski nalog da u roku od tri dana preda dijete ili će biti kažnjen s 10.000 kuna.

- Neću to platiti, nek’ me smjeste u zatvor. Žalio sam se pa se nadam da će uvažiti žalbu - kaže otac.

Godina kod oca

Dijete se kod oca nalazi protupravno od lipnja prošle godine kad je s ocem otišlo provesti ljetne praznike. Otac ga više nije vratio majci kojoj je dijete bilo dodijeljeno nakon razvoda 2009. godine.

Budući da je dijete zadržao protupravno, otac ga lani nije mogao upisati u školu: djetetovo legalno prebivalište je kod majke i tamo treba ići u školu. Da bi išao u neku drugu školu - na primjer, u očevu gradu - svoju suglasnost mora dati i majka, što je ona odbijala, svjesna da je to prvi korak prema trajnoj odluci da dijete živi s ocem.

Stoga dijete cijeli četvrti razred nije išlo u školu i zbog toga ga je u travnju ove godine sud odlučio oduzeti roditeljima koji se ne mogu dogovoriti te ga smjestiti u dom na godinu dana. To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj - djetetovi roditelji nisu socijalno ugroženi, nisu ovisnici niti su zanemarivali dijete, “samo” se nisu mogli dogovoriti gdje bi dijete trebalo živjeti.

Međutim, tu odluku nadležne službe nisu uspjele provesti jer ne postoji zakonska mogućnost da se dijete - ako nije životno ugroženo - odvede bez njegova pristanka. Dijete mora dragovoljno prići osobi (socijalnom radniku, psihologu, policajcu) koja ga je došla odvesti po nalogu suda - ne smije ga se naprosto odvući.

Ipak ide u peti razred

- A dijete ne želi ići. Ja sam svima u sustavu više puta rekao i napisao neka slobodno dođu po dijete i odvedu ga majci ili u dom ako mogu. Dijete ne želi ići. Svima im je rekao da će pobjeći, da će si nešto učiniti, da će se razboljeti ako ga smjestim u dom - kaže otac djeteta.

U takvoj poziciji socijalna je služba odlučila da je djetetovo školovanje ipak prioritet pa je, protivno svojim preporukama i sudskim odlukama, odlučila dijete upisati u školu u - očevu gradu.

Kako bi izbjegla lanjski scenarij, kad je dijete cijelu školsku godinu odsjedilo doma, ove mu je godine imenovan skrbnik s ovlastima da dijete upiše u školu. Peti razred tako će pohađati živeći kod tate.

Očeva žalba

- Dijete je ovih dana polagalo razredne ispite za četvrti razred i prošlo je s vrlo dobrim. Međutim, sudska odluka prema kojoj mora ići u dom još je uvijek na snazi. Ja ću se žaliti, pa ćemo vidjeti što će biti s tim - najavljuje otac.

ZAŠTO IM SUD ŽELI UZETI SINA Sebični su i huškaju svoje dijete da mrzi

Otac tvrdi da nikada nije želio zadržati dijete i da ga je namjeravao vratiti majci, ali da dijete to odbija: kaže da mu je dječak jednom na semaforu iskočio iz auta na putu do majčine kuće. No, nakon što je zadržao dijete, otac je od suda ipak zatražio da mu ga dodijeli. Sud je, međutim, na temelju provedenog vještačenja zaključio da dijete “ne verbalizira svoju volju, već da otac programira dijete da zamrzi majku i uvjerava ga da majka nije vrijedna njegove pažnje jer je povrijedila oca, čime uništava emotivnu vezu majke i djeteta” te da je otac “indoktrinirao dijete do te mjere da više nije ni potreban njegov utjecaj” jer je “dijete već preuzelo emocije i reakcije oca”. Sud je zaključio da su oba roditelja i dalje usmjerena na svoje odnose, a ne na dijete, da su emocionalni zlostavljači koji direktno ugrožavaju dijete i dovode ga u konflikt lojalnosti, zbog čega je dijete “potrebno maknuti od štetnih utjecaja na način da se roditeljima oduzme pravo da s njim žive”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:33