JUTARNJI DOZNAJE

U Hrvatskoj kreće docjepljivanje Modernom i Pfizerom, treća doza trebala bi se tretirati na dva načina

Treća doza trebala bi se tretirati na dva načina - kao redovno cijepljenje i kao booster doza
Cijepljenje u Splitu
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna u Hrvatskoj započinje docjepljivanje trećom dozom cjepivima proizvođača Pfizer i Moderna, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Nakon što je Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode donijela odluku odobrenja, čeka se i službena odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako neslužbeno doznajemo, treća doza trebala bi se tretirati na dva načina, kao redovno cijepljenje i kao booster doza.

Redovno cijepljenje odnosilo bi se na imunokompromitirane osobe, čiji imunosni sustav ne reagira dobro na razvoj antitijela. Te imunokompromitirane osobe bi se, dakle, cijepilo s trećom dozom, ali to se ne bi smatralo boosterom, nego redovnim cijepljenjem poput prve i druge doze.

Booster doza odnosila bi se na sve punoljetne osobe koje bi se odlučile na cijepljenje. Naime, više istraživanja potvrdilo je da nakon šest mjeseci počinju opadati antitijela, odnosno razina antitijela nakon pola godine, slična je onoj nakon trio tjedna od prve doze. Kako neslužbeno doznajemo, booster se ipak ne bi primao nakon šest mjeseci nego nakon osam ili devet mjeseci od primanja druge doze.

EMA je naime dala odobrenje i za booster dozu i za redovno cijepljenje za Pfizer, dok je za Modernu odobreno za cijepljenje, dok se za booster još uvijek čeka odluka.

EMA je, dakle, zaključila je da dodatna doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom, najmanje 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode govore kako je važno razlikovati dodatnu dozu za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom od booster doze za osobe s normalnim imunološkim sustavom.

- Donesena je odluka za primjenu booster doze cjepiva Comirnaty (Pfizer). Ocijenjeni podaci pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza cjepiva primijeni približno 6 mjeseci nakon druge doze u osoba starosti od 18 do 55 godina. Na temelju ovih podataka, zaključeno je da se booster doze mogu razmotriti najmanje 6 mjeseci nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty u osoba u dobi od 18 godina i više - pojašnjavaju iz HALMED-a.

Važno je za naglasiti da AstraZeneca od EMA-e još uvijek nije zatražila ocjenu treće doze, što za početak, ostavlja otvorenim pitanje što sa svim teško imunokompromitiranim osobama koje su cijepljene AZ.

Kako neslužbeno doznajemo na takva odluka u Hrvatskoj još uvijek nije donesena, odnosno još uvijek nije preporučeno docjepljivanje s cjepivima drugog proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2022 05:22