PRESICA KRIZNOG STOŽERA

U HRVATSKOJ NEMA NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM, KRIZNI STOŽER IZDAO STROGU PREPORUKU ZUBARIMA 'Odgodite liječenje pacijenata iz Italije'

 
Vili Beroš
 Darko Tomaš / CROPIX

Na redovitoj konferenciji za novinare Kriznog stožera Civilne zaštite o koronavirusu rečeno je da nema novih potvrđenih slučajeva zaraze, tj. da je u Hrvatskoj i dalje sedam potvrđenih slučajeva.

- To je zasad jako dobro za epidemiološku sliku, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Ukupno je dosad 177 testiranih, tri su još u pripremi, čekaju se nalazi. Epidemiološka situacija ostaje povoljna u Hrvatskoj, dodao je Beroš.

- Naših četvero djelatnika s kruzera otpušteni su s broda u Yokohami, ali po odluci japanskih zdravstvenih vlasti još 14 dana provest će u karanteni u Japanu. Nakon toga neki planiraju povratak u Hrvatsku, a neki nastavak rada u kompaniji, zaključio je Beroš potvrđujući da je stanje svih dosad oboljelih dobro te da svi pokazuju blage simptome.

Ravnateljica infektivne klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić najavila je sastanak liječničkog konzilija dosad izoliranih pacijenata nakon kojega bi moglo biti poznato kada bi neki od oboljelih mogli biti pušteni kućama.

Stožer za civilu zaštitu uputio je u nedjelju strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.

Preporuka se odnosi na pružanje dentalnih zdravstvenih usluga i na lječilišta, s obzirom na to da u Hrvatsku upravo iz Italije, u kojoj je zabilježen značajan broj oboljelih, njih 1.128, dolazi mnogo osoba kojima hrvatski stomatolozi pružaju zdravstvenu uslugu.

Stožer i dalje preporuča građanima da se što manje rukuju jer jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti.

U svijetu je ukupno od korona virusa oboljelo 87.024 osoba, od čega 79.929 u Kini, 1.612 u Europi i 5.483 u ostatku svijeta. Od COVID-19 virusa umrlo je 2.979 osoba, a od toga u Europi njih 31. Broj oporavljenih osoba u svijetu je 42.606.

Na početku konferencije za novinare pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i ministar Beroš čestitali su djelatnicima Međunarodni dan civilne zaštite te Dan civilne zaštite Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:04