BORBA S PANDEMIJOM

U Hrvatskoj nema popuštanja epidemioloških mjera do 15. veljače?

Savjetnici Stožeru sugeriraju da kafići, restorani i teretane do daljnjega ostanu zatvoreni
 Bruno Konjevic/cropix

Ako je suditi prema onom što savjetnici sugeriraju Nacionalnom stožeru civilne zaštite, trenutne epidemiološke mjere produžit će se barem do polovice veljače, a moguće i do ožujka jer ništa ne jamči da se epidemiološka situacija neće pogoršati i s postojećim ograničenjima. Naime, ističu da treba vidjeti što će se događati kad počne nastava za niže razrede i maturante te kako će na širenje epidemije utjecati nedavna blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi proveli izvan svojih mjesta stanovanja. Slično razmišljaju i u drugim zemljama EU, koje ne predviđaju skoro otvaranje. Preciznije, naglašava se da bi do daljnjega trebalo potpuno zatvoriti škole jer, primjerice, najnovija austrijska istraživanja govore da su djeca jednako opasni širitelji virusa kao i odrasli. Sve u svemu čini se da bi kucanje na vrata stožeru s pojedinim zahtjevima za popuštanje mjera mogla ostati uzaludno barem do 15. veljače.

Istra najavila popuštanje

Naime, otkako se u Hrvatskoj bilježi pad broja zaraženih među testiranima, ali i pad broja hospitaliziranih pacijenata, sve se češće čuje apeli o mogućem ublažavanju mjera. Mnogi se nadaju da bi nakon 31. siječnja, dokad su na snazi sadašnje mjere, mogli proraditi kafići na otvorenom, teretane, fitness centri, a iz Istre rukavica je na tu temu već bačena. Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac već je najavio "razgovor s nacionalnim stožerom na tu temu", bez čijeg blagoslova to ne može učiniti. Naime, i dalje lokalne mjere mogu biti samo strože od nacionalnih. No, pouzdano se zna da do kraja siječnja neće biti popuštanja. Osim toga, još je prerano prognozirati situaciju koja bi se mogla dogoditi za desetak dana, a ni trenutne temperature ne idu u korist popuštanja. Stručnjaci objašnjavaju da bi, ako bi se i otvorile terase kafića i restorana, to značilo uključivanje grijalica ispod kojih bi se natiskao veći broj ljudi.

Tumače također da bi trenutna povoljna epidemiološka situacija u kratkom roku od popuštanja mogla ponovo eskalirati. Tvrde da se pad brojki zaraženih može djelimično pripisati i strahu od korone. Naime, u jednom je trenutku broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih bio toliko velik da je Hrvatska bila na europskom vrhu, pa su mnogi podigli razinu osobne zaštite. No, ljudski je zaboraviti, pa tek što su brojke počele padati, odmah se traži otvaranje kao da za stroge mjere više nema razloga. I u Stožeru tvrde da moraju biti oprezni s otvaranjem kako bi se toplije vrijeme i veći broj cijepljenih dočekali sa što manje zaraženih, a onda i hospitaliziranih te, dakako, umrlih.

Pozitivan trend

Sadašnjih manje od 300 zaraženih na 100.000 osoba i dalje je povoljan trend, no u Stožeru kažu da bi tek daljnji pad, odnosno ta tendencija epidemije mogla biti razlog za promišljanje o ublažavanju mjera, ali da je još prerano za decidiran odgovor. Na tom je tragu i jučerašnja izjava prof. dr. Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", koja je rekla da "treba pričekati do početka ožujka jer zima pogoduje širenju kapljičnih infekcija, pa i korone".

Inače, u Hrvatskoj su jučer bila 763 nova slučaja korone od 5969 testiranih. To znači da je udio pozitivnih među testiranima bio 12 posto, što je također u skladu sa silaznim trendom zaraženih u posljednja dva tjedna. Na bolničkom je liječenju bilo 1760 pacijenta, od kojih 154 na respiratoru, a preminulo je 38 osoba. U samoizolaciji je bilo 17.861 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08