JEDNOSTAVNA PROCEDURA

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi covid potvrdu: Evo kako do nje, korak po korak

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda
Beroš i covid potvrda
 Cropix, Ilustracija

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi EU digitalnu covid potvrdu, odnosno tzv. covid putovnicu. Vlada je u ponedjeljak uspostavila nacionalni sustav izdavanja potvrde koji je od utorka počeo funkcionirati.

- Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja i provedena je procedura integracije s europskim pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost, javili su jučer iz Banskih dvora u priopćenju.

Kako izvaditi potvrdu?

Pokrenuta je i internetska stranica na kojoj građani mogu dobiti sve potrebne informacije. No, postupak izdavanja covid potvrde zapravo je vrlo jednostavan; možete ju zatražiti preko sustava e-Građani ili u podružnicama HZZO-a. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

image
Covid potvrda
Screenshot

Kako se pristupa sustavu izdavanja potvrda?

Sustavu za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda možete pristupiti preko internet stranica www.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu Internet stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U ovom području odaberite e-Uslugu EU digitalna COVID potvrda te pratite korake prijave.

Koje dokumente trebate kako bi preuzeli potvrdu s portala e-Građani?

Osim vjerodajnice razine 2 - značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 - visoke razine sigurnosti za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

Kako se podnosi zahtjev putem e-Građana?

U slučaju da potvrdu odlučite izvaditi preko sustava eGrađani, za početak morate podnijeti zahtjev tako što ćete unijeti svoj OIB i e-mail adresu na koju će biti dostavljena COVID potvrda u PDF formatu.

image
Covid potvrda
Screenshot

Nakon toga kreirat će vam se zahtjev, a u sustavu e-Građani možete provjeriti koji je njegov status, odnosno je li još uvijek u obradi ili za izvršen.

U slučaju da zadovoljavate kriterije za izdavanje potvrde, ona će vam ubrzo stići na e-mail adresu. Budući da nismo ispunjavali kriterije, došla nam je obavijest kako je obrada zahtjeva završena te da "nema osnove za izdavanje EU digitalne COVID potvrde".

image
Covid potvrda
Screenshot


image
Covid potvrda
Screenshot
image
Covid potvrda - odbijen zahtjev
Screenshot

Može li se potvrda koristiti preko mobitela?

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

Kako će vam potvrda pomoću u slobodnom kretanju?

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza RH i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama koje bi u dogledno vrijeme mogao donijeti Nacionalni stožer.

Iz Vlade napominju da će se potvrda koristiti u skladu s propisima o zaštiti podataka i isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:10