PROPISI OTEŽAVAJU POKLANJANJE

U Hrvatskoj se godišnje baci i do 400.000 tona hrane koju se može donirati

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Zbog činjenice da u zemljama EU godišnje na smeću završi 89 milijuna tona neprodane hrane, od čega u Hrvatskoj oko 400 tisuća tona, 30-ak zastupnika Europskog parlamenta početkom godine oformilo je koaliciju za usklađenje europskog zakonodavstva kako bi se olakšalo doniranje i spriječilo bacanje hrane. Do toga dolazi jer nacionalni i EU propisi o sigurnosti, pakiranju, trgovanju i prodaji hrane često odvraćaju trgovine i proizvođače od doniranja hrane. Zato je i pokrenuta ova inicijativa u koju je od prvog dana uključena i SDP-ova zastupnica Biljana Borzan. Lobiranjem su prikupili natpolovičnu većinu potpisa eurozastupnika za donošenje službene deklaracije o doniranju neprodane jestive hrane dobrotvornim organizacijama, pa je EP odredio izvještaj za zakonodavnu inicijativu na tu temu, a upravo je Borzan odabrana kao izvjestiteljica.

- Zdravstveno ispravna i iskoristiva hrana se uništava u apsurdnim količinama i zato mi je drago što sam imenovana za izvjestiteljicu EP-a za izvještaj o bacanju i sigurnosti hrane. To znači da ću imati vodeću ulogu u sastavljanju dokumenta kojim će se Europskoj komisiji predložiti konkretne mjere i potencijalne zakonodavne promjene kojima će se olakšati doniranje hrane u EU, kazala je Borzan, dodavši i kako planira organizirati događanja u Hrvatskoj i Bruxellesu na kojima će okupiti sugovornike iz redova prehrambene i zdravstvene struke, proizvođača i trgovaca, vladinog i nevladinog sektora i drugih.

- Hrvatska ima nekoliko vrlo dobrih inicijativa i udruga koje se intenzivno bave ovim problemom, na primjer „Mreža hrane“. Budući izvještaj će sadržavati pregled stanja, razloge bacanja hrane, prepreke doniranju i prijedloge rješenja te primjere dobre prakse, što je iznimno važno ako znamo da svakom četvrtom stanovniku EU, dakle njih 125 milijuna, prijeti siromaštvo, najavila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:06