NASTAO U AMERICI

U Hrvatskoj se očekuje brzo širenje ‘krakena‘ - vrlo je zarazan, ali ne uzrokuje težu kliničku sliku: Ovo su simptomi

Uskoro će se znati gdje su se pacijenti zarazili te kakav im je cijepni status; Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

U Hrvatskoj je potvrđeno 12 slučajeva kraken korone, odnosno podvarijante omikrona XBB.1.5, koja je trenutačno u ekspanziji", rekla je za Jutarnji list dr. Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o vrlo zaraznoj varijanti korone koja se brzo širi, čak dvostruko brže nego, primjerice, BA.5, ali srećom, ne uzrokuje težu kliničku sliku. Uglavnom se radi o povišenoj temperaturi, slabosti, grlobolji, kihanju, pojačanom curenju nosa, glavobolji, boli u kostima...

Upravo zato što se ta varijanta omikrona lako širi, u kratkom vremenu postala je dominanta na američkom kontinentu, a zatim je krenula u "pohod" po Europi. Kraken je inače nastao u Americi spajanjem dva različita soja omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ističe kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći utjecaj na broj oboljelih od covida-19 u Europskoj uniji. Pokazuju to i podaci iz SAD-a, gdje je u samo nekoliko tjedana broj oboljelih od krakena povećan s 4 na 40 posto.

Osobe s komorbiditetom

Bilo je samo pitanje vremena kad će stići u Hrvatsku. Prvi slučajevi, pokazalo je sekvenciranje, pojavili su se među oboljelima ovog mjeseca, a očekuje se da će broj zaraženih krakenom brzo rasti, s obzirom na njegov potencijal zaražavanja. Znanstvenici kažu kako je XBB.1.5 jednako dobar u izbjegavanju antitijela postignutih cijepljenjem i ranijim preboljenjem, kao i varijante XBB i XBB.1, koje se dosad smatralo najinvazivnijim sojevima.

Poanta je u tome da varijanta XBB.1.5 ima mutaciju koja omogućuje da se čvršće veže za stanicu, što joj daje prednost za bržu infekciju. Prema dosad poznatim podacima, znanstvenici su uspjeli identificirati više od 75 varijanti covida-19 od početka pandemije, koja je počela prije pune tri godine.

"Od 341 pozitivnog na covid-19, čiji su se uzorci sekvencirali, njih 12 imalo je kraken varijantu virusa, ili njih 3,5 posto. Očekujemo da će se taj broj u sljedećim tjednima brzo povećavati, s obzirom na potencijal širenja tog soja. U tijeku je prikupljanje epidemioloških podataka od tih 12 pacijenta, s kojima ćemo razgovarati, a potom će se više znati i, primjerice, o tome gdje su se zarazili, kao i o njihovu cijepnom statusu.

U svakom slučaju, radi se o osobama različite životne dobi, ali s komorbiditetom, odnosno drugim zdravstvenim problemima, što ih čini dodatno osjetljivima na virus", objašnjava dr. Mayer. Dodaje da će se u tim razgovorima vidjeti i koliko je među onima koji su zaraženi krakenom bilo cijepljenih, i s koliko doza cjepiva.

Dodatna zaštita

S obzirom na taj vrlo lako šireći soj, dr. Mayer poziva na dodatni oprez, a poglavito na češće pranje ruku i općenito veću higijenu. Također, preporuka je izbjegavanje boravka u prostorima s velikim brojem ljudi, a i maske bi sigurno bile dodatna zaštita, osobito ako se u istom prostoru s više ljudi boravi duže vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:17