MOŽE BITI ZARAZNIJI

U Hrvatskoj se pojavio i češki soj virusa: ‘Ključno je odmah izolirati zaražene osobe‘

‘Treba stalno pratiti porast tih varijanti virusa, i odmah izolirati zaražene osobe, prije nego što se one prošire u populaciji‘
 Ante Čizmić/cropix

Prof. dr. Kristian Vlahoviček sa Zavoda za molekularnu biologiju biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu potvrdio je da u Hrvatskoj sad imamo i češki soj koronavirusa, službeno nazvan B.1.258.

Virus je prema tvrdnjama čeških znanstvenika zarazniji od prethodnih sojeva koje su imali i može biti povezan s nešto većim virusnim opterećenjem, piše Slobodna Dalmacija.

Do sad su kod nas pronađeni britanski, škotski, južnoafrički i njujorški soj, dok za brazilski još nemamo potvrdu.

Profesor Vlahoviček sa svojim je timom sekvencirao genom virusa na 70 uzoraka. Od toga je 60 uzoraka stiglo iz Covid bolnice u Dubravi, a još deset je prikupila prof. dr. Jasmina Vraneš, sa zagrebačkog NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Češki soj izoliran je u 20 posto uzoraka.

Britanska, južnoafrička i brazilska varijanta koronavirusa označene su kao sojevi koji posebno zabrinjavaju, dok se sve druge kao što je nigerijska, kalifornijska, njujorška i neke druge još uvijek istražuju i o njima nema puno znanstvenih radova, piše Slobodna Dalmacija.

- Češki soj je kombinacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Ne zna se još puno oko tog soja, no ima promjene u šiljku proteinu zbog čega se može više širiti, odnosno biti zarazniji – kaže prof. Vlahoviček i napominje kako treba biti na oprezu jer znamo da se zaraza ovog soja brzo proširila u Češkoj.

- Treba stalno pratiti porast tih varijanti virusa, i odmah izolirati zaražene osobe, prije nego što se one prošire u populaciji – dodaje Vlahoviček.

Češki soj koncem veljače otkriven je i u Bosni i Hercegovini gdje zadnji tjedan raste broj zaraženih.

U Hrvatsko je danas evidentirano 667 zaraženih, što je u odnosu na prošli četvrtak, čak 123 osobe više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57