MUTACIJE

U Hrvatskoj se sada pojavila i češka, a u Sloveniji nigerijska varijanta koronavirusa

Češka je trenutno zemlja s najtežom zdravstvenom situacijom, a zbog velikog broja slučajeva, bolnice su na rubu pucanja
Testiranje na Covid u Češkoj
 Michal Cizek/AFP

U Hrvatskoj je potvrđen i češki soj koronavirusa, piše RTL. Češka je trenutno zemlja s najtežom situacijom, a zbog velikog broja slučajeva, bolnice su na rubu pucanja te je aktiviran plan za izvanredna stanja.

'Za pacijente koji dođu zatražit ćemo pomoć iz susjedne regije ili drugih dijelova zemlje. Pokušavamo ukazati na to da smo doista na rubu snaga', rekao je guverner regije Pardubice u Češkoj Martin Netolicky.

A nakon britanske i južnoafričke varijante, u susjednoj Sloveniji je potvrđena i prisutnost nigerijske, a do sada je zabilježeno 'najmanje sedam' slučajeva te varijante, objavili su u srijedu slovenski mediji, pozivajući se na Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu.

Taj laboratorij naknadnim sekvencioniranjem desetak posto slučajno odabranih uzoraka pozitivnih testova na osnovni tip koronavirusa nastoji utvrditi prisutnost novih varijanti u populaciji, a službeno će dosadašnje rezultate objaviti u četvrtak.

Kako preliminarno javljaju mediji, varijanta koronavirusa B1.525, poznata kao nigerijska, prošli je tjedan potvrđena kod 4 uzorka iz središnjeg dijela Slovenije, a do sada je potvrđeno 'najmanje sedam' takvih slučajeva.

Nigerijska varijanta inače je najraširenija u Danskoj, Velikoj Britaniji, Nigeriji i SAD-u.

Što se tiče ostalih varijanti, taj je laboratorij u veljači potvrdio i južnoafričku kod osobe koja uopće nije putovala u inozemstvo, dok je od 50-ak potvrđenih slučajeva britanske varijante desetak vezano uz putovanja izvan Slovenije, a ostali nisu.

Kod dodatnih 55 uzoraka kod kojih je otkrivena mutacija virusa još nije potvrđeno da se radi o britanskoj varijanti, prenose mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:13