SABORSKA RASPRAVA

U Hrvatskoj se svake godine po stanovniku u otpad baci 75 kilograma hrane

‘Gubici hrane i otpad od hrane dosegnuli su vrijednost od 20 posto ukupno proizvedene europske hrane‘
Marijana Petir
 Dragan Matić/Cropix

U Hrvatskoj se baca 75 kilograma hrane po stanovniku godišnje, istaknuli su u četvrtak saborski zastupnici u raspravi o zakonu o o poljoprivredi, koji među ostalim, uređuje sprečavanje nastajanja otpada od hrane.

„Gubici hrane i otpad od hrane dosegnuli su vrijednost od 20 posto ukupno proizvedene europske hrane, a na globalnoj razini gubici dosežu do trećine ukupno proizveden hrane dok u Hrvatskoj bacamo 75 kilograma po stanovniku godišnje”, kazala je Marijana Petir (Klub HDZ-a ) u raspravi o izmjenama Zakon o poljoprivredi.

Taj Zakon, dodala je, bit će osnova za dokumente koji će jasnije propisati aktivnosti vezane uz doniranje hrane i sprečavanje nastanka otpada od hrane, ali sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, informiranje i promociju.

EU predviđa smanjenje otpada hrane do 50 posto do 2030. godine i mi također moramo ostvariti taj cilj. „Svako smanjenje bacanje hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida, gnojiva”, naglasila je Petir.

Marija Selak Raspudić (Most) kazala je da je kvalitetan sustav doniranja hrane važan u kontekstu rasta siromaštva, ali da predloženo ne nudi jasan plan.

„Godišnje nastaje 400 tisuća tona otpada u hrani i zato je bitno poboljšati sustav doniranja hrane”, rekla je i kao najvažnije izdvojila osnivanje banke hrane.

I Anka Mrak Taritaš (Glas) ističe važnost osnivanja banke hrane kako bi se viškovi hrane raspodijelili na nacionalnoj razini.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naveo je da je od 2016. količina donirane hrane u porastu te da je u 2019. bila za trećinu veća u odnosu na 2018. i iznosila 1,5 milijuna tona.

Što se tiče realizacije plana smanjenja otpada od hrane Majdak je istaknuo kako je izrađen vodič za doniranje hrane, izrađena je studija o izvedivosti banke hrane u Hrvatskoj, te definirane olakšice za doniranu hranu.

Izmjenama Zakona o poljoprivredi uz usklađivanje s EU uredbama veznim za sprječavanje nastajanja otpada od hrane, osigurava se također provedba odluke Ustavnog suda da protiv odluka koje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donosi u provedbi mjera poljoprivredne politike mora biti osigurana učinkovita zaštita suda.

Uz navedeno zakonskim izmjenama stvara se pravni temelj za donošenje Strategije poljoprivrede i drugih strateških dokumenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 17:45