RASTE BROJ OVISNIKA

U Hrvatskoj se udvostručila potrošnja marihuane, no potražnja za jednom drugom drogom je eksplodirala!

Povećan je broj novih psihoaktivnih tvari, od 618 koje su postojale u jednoj godini, čak 87 je novoidentificiranih
 Marko Todorov/CROPIX

Ovogodišnje Svjetsko izvješće o drogama Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) nije optimistično. Naime, uporaba droga u svijetu i dalje je visoka. Jedna od 13 osoba u dobi od 15 do 64 godine konzumirala je drogu u proteklih 12 mjeseci.

U Izvješću se naglašava da je broj korisnika s 240 milijuna u 2011., deset godina kasnije porastao na 296 milijuna, što govori da je u populaciji u dobi od 15 do 64 godine čak 5,8 posto konzumenata neke od droga, a najčešće kanabisa (219 milijuna).

Injektiranje droge

"U Hrvatskoj broj ovisnika raste, poglavito onih o kokainu. Naime, u zadnjih desetak godina potrošnja kokaina se utrostručila. Udvostručila se i potrošnja marihuane, što govori da je droga sve dostupnija unatoč ogromnih zapljena na europskoj razini", kaže Željko Petković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Napominje da nikad nije bila raznovrsnija ponuda droge, ali je i potražnja enormna, što je potaknulo Europu da se maksimalno angažiraju resursi u suzbijanju krijumčarenja narkotika. Procjenjuje se da je također 36 milijuna korisnika amfetamina, 22 milijuna kokaina i 20 milijuna ecstasyja i sličnih proizvoda, dok je opioide koristilo 60 milijuna osoba, a da im nije bilo potrebno kao lijek. Opijate je koristilo 31,5 milijuna.

U izvješću napominju da je većina poremećaja vezanih uz drogu povezana s kanabisom i opioidima koji su i dalje najsmrtonosnija droga. Zabrinjavajuće je da je u samo jednoj godini injektiralo drogu 13,2 milijuna ljudi, što je povećanje od 18 posto na godišnjoj razini.

Dodatni problem s injektiranom drogom je HIV infekcija, a prema procjenama UNODC-a, WHO-a, UNAIDS-a i Svjetske banke, takvih je osoba 1,6 milijuna u svijetu, a najviše u Aziji i istočnoj Europi. Injektiranje droga i dalje je važan pokretač globalne epidemije hepatitisa C, pri čemu WHO procjenjuje da 23 posto novih infekcija hepatitisom C potječe od korištenja nesterilnog pribora.

Novi trend

Na temelju zajedničkih globalnih procjena, svaka druga osoba koja injektira droge živi s hepatitisom C. Opioidi kad se koriste u nemedicinske svrhe glavni su uzrok smrti od predoziranja drogom i čine četvrtinu smrtnih slučajeva povezanih s drogom.

Izvješće govori i o porastu potražnje i ponude kokaina, ali i o činjenici da je u samo jednoj godini zaplijenjeno čak 2026 tona te droge. No, posljednjih godina pojavio se novi trend sinteze kanabinoida iz nepsihoaktivne tvari koja se nalazi u biljci kanabis i to uglavnom kanabidiola (CBD), a sve kako bi se izbjegli zakoni o drogama pa se onda prodaju u raznim proizvodima za jelo, u patronama za e-cigarete... Njihova popularnost sve više raste, kaže stručnjaci.

Problem je što je povećan i broj novih psihoaktivnih tvari na tržištu pa je tako od njih 618 koje su postojale u jednoj godini čak 87 bilo novoidentificiranih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:03