ŠIRENJE ZARAZE

U Hrvatskoj utvrđeno osam novih slučajeva afričke svinjske kuge, svi u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ministarstvo je odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području; 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak da je laboratorijskom analizom potvrđeno osam novih slučaja afričke svinjske kuge na gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima su i do sada utvrđeni slučajevi (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci), uz novo žarište na gospodarstvu u Babinoj Gredi.

Time je do sada utvrđena afrička svinjska kuga (ASK) na 17 gospodarstava u Hrvatskoj, a eutanazija svinja na novopotvrđenim zaraženim gospodarstvima obavit će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, odaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode i da je u utorak u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Ministarstvo je odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

U Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, uz prateće rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

"Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima", napominju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 08:50