UZBUNA NA SJEVERU

U HRVATSKOJ VEĆ 15 OBOLJELIH OD VIRUSA ZAPADNOG NILA? Većina zaraženih u Zagrebu

Trenutno su na liječenju zadržana četiri bolesnika u zagebačkoj Klinici za infektivne bolesti
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - “Vjerojatno ćemo uskoro imati potvrdu o 15 oboljelih od virusa Zapadnog Nila. Očekujemo da će se za sad sigurna klinička slika bolesti potvrditi laboratorijskim testovima za virus Zapadnog Nila”, rekla nam je prof.dr. Ira Gjenero Margan, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Naglašava da je trenutno na liječenju četiri bolesnika u zagebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević s opasnim simptomima, a ostali su na kućnom liječenju. Zanimljivo je da je većina oboljelih iz Zagreba ili Zagrebačke županije. No, zašto je koncentracija baš na tom području nema nekog jasnog razloga. Profesorica Gjenero Margan naglašava da je broj oboljelih sigurno veći, ali većina pacijenta nema neke prejake simptome zbog kojih bi trebali potražiti liječničku pomoć pa bolest prođe spontano. Kod 20 posto oboljelih simptomi su nešto jači, kao oni kod gripe, a jedan mali broj na žalost ima upalu moždane ovojnice što traži bolničko liječenje.

PRVI SLUČAJ VIRUSA ZAPADNOG NILA U HRVATSKOJ! Zaražen muškarac iz Zagrebačke županije

Kod četvoro trenutno hospitaliziranih bolesnika nisu gotovi još niti prvi nalazi kojima se traži virus Zapadnog Nila, ali njihova klinička slika ukazuje upravo na ovu bolest, kaže prof.dr. Gjenero Margan. Dodaje da se već i iz iskustva zna i to po simptomima da je riječ o virusu Zapadnog Nila, a u slučaju da se pojave novi bolesnici i nakon potvrde ovih već liječenih vjerojatno neke dodatne analize neće biti potrebne da se bolesnicima postavi konačna dijagnoza.

Što je mogući okidač za širenje virusa Zapadnog Nila na ovim našim područjima teško je reći kaže dr. Gjenero Margan. Nerijetko se vjeruje da su to vlažna razdoblja, ali prošlogodišnja pojava bolesti u najsušnijem dijelu godine demantira takva razmišljanja. Bolest uzrokuje ubod zaraženog komarca koji se, pak, hrani bolesnim pticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:59