KORONA U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj više od 50 slučajeva, imamo novo žarište: ‘Sve je krenulo od proslave diplome...‘

Prema jučerašnjim podacima, zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 930
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što su jučer u Hrvatskoj zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, lokalni stožeri iz županija javljaju o današnjem stanju.

Požeško-slavonska županija - 1

Virovitičko-podravska županija - 0

Bjelovarsko-bilogorska županija - 0

Osječko-baranjska županija - 3

Vukovarsko-srijemska županija - 5

Zadarska županija - 1

Primorsko-goranska županija - 4

Istarska županija - 5

Splitsko-dalmatinska županija - 6

Šibensko-kninska županija - 3

Brodsko-posavska županija - 7

Grad Zagreb - 13

Sisačko-moslavačka županija - 3

Krapinsko-zagorska županija - 1

Ličko-senjska županija - 1

Karlovačka županija - 1

Zagrebačka županija - 2

Dubrovačko-neretvanska županija - 2

Varaždinska županija - 1

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj osobi srednjih godina koja ne pokazuje nikakve simptome, a zaraza koronavirusom utvrđena je prilikom preventivnog testiranja prije planiranog operativnog zahvata u Općoj bolnici Varaždin.

- Upravo ovaj posljednji otkriveni slučaj pokazuje koliko je bitno preventivno testirati i na taj način štititi najosjetljivije sustave, bolnički i sustav socijalne skrbi, odnosno njihove korisnike i zdravstveno osoblje. Samo jučer je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije analizirao 112 uzoraka, što također potvrđuje koliko je važno bilo osigurati tu uslugu u samoj županiji i provoditi testiranja neovisno od Zagreba, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

S obzirom da kod posljednje zaražene osobe trenutno nije poznat izvor zaraze, polazi se od lokalne transmisije.

Ukupno je ovo četvrti aktivni slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, a budući da dvije osobe imaju blagu kliničku sliku, a druge dvije osobe su bez simptoma, nijedna od njih nije na bolničkom liječenju nego su izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin.

Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 28 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Dubrovnika koja je vjerojatni kontakt ranije poznatog slučaja, te muškoj osobi srednjih godina iz Dubrovnika za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza.Imamo i 3 izliječene osobe, dvije iz Dubrovnika i jedna osoba iz Župe Dubrovačke. I dalje su hospitalizirane 4 osobe u OB Dubrovnik, priopćio je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 189 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, što znači da su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 53 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježen jedan novi slučaj koronavirusa u Ogulinu.

U Ogulinu je od koronavirusa obolio zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja te se u tom gradu koji trenutno ima šest oboljelih provode epidemiološke obrade, potvrđeno je u srijedu iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je Hini kako njegov zamjenika Vukelja od nedjelje ima blage simptome, jučer se testirao, a jutros mu je stigao pozitivan nalaz.

Gradski je stožer još 29. lipnja, kada su se nakon mjesec dana pauze pojavili prvi slučajevi zaraze, donio odluku da se gradske institucije i gradsku upravu ne može ući bez medicinske maske. Ta će se mjera i dalje striktno provoditi, a sve ostalo prema preporukama Nacionalnog stožera i prema mjerama koje će na današnjoj sjednici predložiti epidemiolozi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je Domitrović.

Županijski Stožer Civilne zaštite izvijestio je da je od 14 jučer testiranih osoba u Ogulinu jedan nalaz pozitivan, danas će u tom gradu biti testirano 19 osoba, odnosno i više, ovisno o epidemiološki utvrđenim pravilima kontakata oboljelog s drugim osobama.

U Karlovačkoj županiji je to 52. registrirani slučaj Covida-19 od početka epidemije i 21. aktivni slučaj, s tim da se tri osobe liječe u bolnici, jedna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i dvije u karlovačkoj bolnici.

Ostalih 18 oboljelih imaju blage simptome i liječe se kod kuće.

Ličko-senjska županija

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Otočca koja je bliski kontakt ranije potvrđene oboljele osobe, priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 30 osoba uzimanjem uzoraka od čega je 1 pozitivan te 29 rezultata testiranja negativno. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 666 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 42 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, a utvrđeno je jedno kršenje izrečenih mjera.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je još jedna osoba pozitivna na koronavirus (Krapinske Toplice). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba na području Krapinsko - zagorske županije je 6. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, od kojih je 5 negativno, 1 je pozitivna i za 42 se čekaju rezultati. U samoizolaciji se nalazi 111 osoba. Sa današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3278 osoba, priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan tri su osobe novooboljele od zarazne bolesti COVID-19. Jedna je osoba s područja grada Kutine, jedna je s područja grada Novske i jedna iz Siska. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni u samoizolaciju, priopćio je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Od 17. lipnja 2020. godine do danas trideset i dva su pacijenta kod kojih je dijagnosticirana zarazna bolest COVID-19. Pet pacijenata su s područja grada Zagreba, šest pacijenata s područja grada Petrinje, trinaest pacijenata s područja grada Kutine (dvanaest pacijenata povezano sa zajedničkom proslavom u lokalnom OPG-u), tri pacijenta s područja grada Siska, jedan pacijent s područja Hrvatske Kostajnice, jedan pacijent s područja Donjih Kukuruzara, jedan pacijent s područja Dvora, jedan pacijent s područja grada Novske i jedan pacijent je s područja Martinska Ves.

Nakon što je jučer utvrđeno da je Kutina novo žarište koronavirusa, danas je tamo održana izvanredna konferencija za medije.

Do širenja zaraze je došlo na privatnoj zabavi na jednom OPG-u.

- Pogoršanje je krenulo od jednog događaja, proslave diplome i proširilo se po gradu. Naši epidemiolozi su poduzeli sve potrebne aktivnosti da uđu u kontakt svim kontaktima, da detektiraju sve zaražene, da stave ljude koji su eventualna prijetnja u samoizolaciju, rečeno je na pres konferenciji u Kutini. Tamošnji je stožer pozvao građane da ne osuđuju zaražene.

- Nisu oni krivi. Virus je takav kakav je, to se dogodilo, ti ljudi to nisu željeli.

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 13 novih slučajeva koronavirusa, javlja N1.

Brodsko - posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2, priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite. Uz jedan importirani slučaj iz inozemstva, ostalih šest slučajeva povezani su sa javnim i privatnim okupljanjima na području Brodsko-posavske županije. Dvije pozitivne osobe povezane su sa javnim okupljanjem (Čobanijada) u naselju Podcrkavlje na kojemu je već ranije potvrđeno više pozitivnih slučajeva. Tri pozitivne osobe povezane su sa jednim privatnim okupljanjem na području Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više desetaka zaraženih osoba. Jedna pozitivna osoba također je bila na jednom privatnom okupljanju, ali za nju još traje epidemiološka obrada kako bi se utvrdilo gdje je moguće zaražena.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 90, dok je broj aktivnih slučajeva 45.

Tijekom ovog tjedna nabavljene su i isporučene dodatne količine zaštitne opreme za zdravstvene ustanove te ustanove u sustavu socijalne skrbi. Također, od sutra (09. srpnja) ponovo se aktiviraju i s radom započinju COVID-19 ambulante pri Domovima zdravlja Slavonski Brod i Nova Gradiška, dodaje se u priopćenju stožera.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Šibensko-kninska županija

Tri nova slučaja koronavirusa zabilježena su u posljednja 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji. Svi novozaraženi su iz Šibenika i svi troje su već bili u samoizolaciji zbog ranijeg kontakta sa zaraženom osobom, javlja Šibenski portal.

Splitsko - dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je šest novooboljelih od koronavirusa - četiri osobe su iz Splita, te po jedna iz Kaštela i Sinja, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 201 obrađenog testa šest je pozitivno na koronavirus.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba dvije su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali nalaze u obradi kao i njihovi kontakti.

Jedna pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, dok se 257 osoba nalazi u samoizolaciji, navodi se u priopćenju Stožera.

Split: Još se čeka stotinjak nalaza sa svadbe

Još se čekaju nalazi stotinjak na koronavirus testiranih svatova i njihovih kontakata, no zasad je u dva posljednja dana oboljelih njih 14, jučer 12 i danas dvoje.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je za Hinu da danas među šest novooboljelih imaju dvije osobe koje su povezane sa svadbom, ostale su kontakti prije oboljelih, a za jednu osobu još ne znaju izvor zaraze. Zavod je jučer objavio da je 12 zaraženih koji su bili u svatovima ili su njihovi kontakti.

"Još čekamo ostale nalaze. Napravili smo više od sto testova sa svatova i njihovih kontakata, no neće se odmah pojaviti simptomi. Problem je što su kontakti hodali na druga mjesta, družili se. Vidjet ćemo. Ako ostane na ovome, mi bismo s tom brojkom bili zadovoljni. Jutros nam je na Zavod na testiranje stiglo još dvadesetak osoba povezanih s tim svatovima", objasnila je Karin i dodala da im se ljudi javljaju na testiranje tek kada razviju simptome.

Na pitanje što misli o prijedlogu Stožera za civilnu zaštitu da se na svadbama ograniči broj uzvanika, Karin je odgovorila kako su vidjeli da se smanjio broj zaraženih kad su išle kontrole po klubovima te da treba naći dobru mjeru između želja mladenaca, gospodarstva i zdravlja.

"Zdravlje nam treba biti na prvom mjestu. Mislim da bi trebalo ograničiti broj ljudi u zatvorenim prostorima ako se ovako nastavi. Trebalo bi, kao i prije, napraviti preporuke na koji način to treba biti organizirano jer tu se radi o velikom broju ljudi na jednom prostoru. Ne bi bilo loše preporučiti otvorene prostore sada ljeti jer je na njima manja mogućnost zaraze nego u zatvorenom prostoru", rekla je Karin.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije rekla je i kako ne bi bilo loše kad bi svatko tko ide na svadbu sebi prije izmjerio temperaturu te mladencima napisao svoje ime i prezime te broj kako bi epidemiolozi u slučaju zaraze lakše i brže dolazili do kontakata.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 193 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno 5 pozitivnih. U 3 slučaja radi se o uvezenom slučaju, kontaktu na području Zagreba. Kod jedne osobe radi se o kontaktu s pozitivnom osobom.

U jednom slučaju radi se o poslovnoj osobi koja je vezana za građevinske radove na objektu stare ginekologije Opće bolnice Pula i studentskog kampusa. Epidemiološkom obradom i izvidom, potvrđeno je da bolničko osoblje nije kontakt oboljele osobe. Opća bolnica Pula obavlja nesmetano sve redovne poslove, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata kod četiri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom, javljaju iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Dvoje su kontakti s maturalne zabave, a dva su slučaja potvrđena nakon indikacije liječnika te će se tijekom današnjeg dana provjeriti i svi njihovi kontakti.

Dobra je vijest da nema prodora virusa u KBC Rijeka, svih 68 uzetih briseva su negativni. S današnjim danom na području Županije imamo 35 osoba pozitivnih na Covid 19, a ozdravljenih je ukupno 74.

Zadarska županija

Još je jedna novooboljela osoba na području Zadarske županije. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi čije se kretanje utvrđuje. Do danas ozdravile su još 2 osobe. Aktivan nadzor provodi se nad 182 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 93 uzorka. Na respiratoru je jedna osoba te jedna na COVID odjelu zadarske Opće bolnice, javlja Zadarski.hr.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 osobe iz Đeletovaca, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Cerne), priopćio je tamošnji stožer.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije u toj županiji je 84, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 82 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3006.

U samoizolaciji se na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi 290 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđeno je 1 kršenje samoizolacije.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 39 radnika (4 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika), dodaje se u priopćenju stožera Vukovarsko-srijemske županije.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 68 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalaze 64 osobe te su 4 osobe hospitalizirane, dok su iz bolnice na kućno liječenje puštene četiri osobe. U samoizolaciji se nalazi 526 osoba. Ukupno je testirano 2337 osoba, od posljednjeg testiranja jedan uzorak je pozitivan na korona virus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

Na koronavirus je ukupno pozitivno i 15 djelatnika Opće bolnice Požega, rekao je za HRT ravnatelj bolnice Željko Glavić.

- To je 6 liječnika, 7 medicinskih sestara, 2 spremačice. Ukupno s ovim pozitivnima 45 osoba u samoizolaciji. Lokalizirano je na tri odjela. Neurologija, plućni odjel i odjel za hitnu medicinu, rekao je Glavić i dodao da se ne radi o nepremostivom problemu.

Virovitičko-podravska županija

- Na području naše županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 15 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1.467 uzorka. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo, priopćeno je iz Virovitičko-podravske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije do sada nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je osoba zaražena koronavirusom, a dvije osobe statistički se vode kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području te županije, nisu testirane i ne liječe se na tom području.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 136 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, po jedan iz Đakova, Našica i Osijeka. U samoizolaciji je trenutno 773 osoba, priopćio je tamošnji stožer.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić rekao je u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' da je ukupno u Đakovu 174 oboljelih, no stanje se smiruje.

- Čini se puno kad se kaže 174, no raduje što je taj broj sve manji i manji i nadamo se da je ono najgore prošlo, rekao je Mandarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:52