StoryEditor
OPROŠTAJ KOLEGA I PRIJATELJA

U Hrvatskom novinarskom društvu održana komemoracija za novinara, pisca i publicista Denisa Kuljiša: 'Okupljao je najtalentiranije novinare'

 Ivan Kuharić / CROPIX

Komemoracija za novinara, pisca i publicista Denisa Kuljiša, koji je umro 18. kolovoza, na kojoj su govorili njegovi suradnici i prijatelji, održana je u srijedu u Hrvatskom novinarskom društvu (HND).

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je kako je Kuljiš bio nezaobilazna figura na medijskoj sceni u Hrvatskoj i regiji, njezin kreator, te jedan od najvažnijih i najčitanijih novinara. Bio je član HND-a i sudjelovao u njegovu radu. "Nismo se uvijek slagali, ali smo cijenili njegov doprinos", kazao je.

"Gorostas hrvatskog žurnalizma"

Dražen Rajković nazvao je Kuljiša "gorostasom hrvatskog žurnalizma i preobraziteljem utjecaja tiskanih medija preddemokratske Hrvatske: Poleta, Starta i Danasa; te osnivačem i konceptorom stožernih tiskovina novog doba poput Globusa, Glorije, Nacionala i dr".

Rajković je ocijenio da je tjednik Globus, koji je Kuljiš napravio s Markom Grčićem i drugima, najveća njegova urednička kreacija.

Smatra da je Kuljiš "prinio najveće žrtve na oltar javne riječi", jer su njegovi tekstovi izazvali čak 150 sudskih tužbi, te da nema ni izbliza mjesto u hrvatskom društvu koje mu pripada.

Rajković je demantirao uvriježeno mišljenje da je Kuljiš bio "naručitelj i pokrovitelj zloglasnoga teksta 'Vještice iz Rija'", te ustvrdio kako je "za takav dojam zaslužan sam jer je manirom najvećih preuzeo odgovornost na sebe".

Rene Bakalović prisjetio se crtica iz druženja s Kuljišem kad je, kaže, vjerojatno prvi put čuo za izraz "wunderkind", što je etiketa legitimirana Kuljiševim sudjelovanjem u TV kvizovima koje je gledala cijela Jugoslavija.

Okupljao mlade talentirane ljude

Htio je da se u njegovima spisima za nacionalnost upiše "Dalmatinac", ali to birokracija nije dopustila, kazao je.

"Volio je svaku pojavu natprosječno bogatu sivim stanicama, a on je sam djelovao kao viagra, svima je u njegovoj blizini podizao moždanu aktivnost na višu frekvenciju", kazao je Bakalović.

Ratko Bošković istaknuo je sklonost Kuljiša da oko sebe okuplja mlade talentirane ljude koji imaju kritičan odnos prema etabliranim vrijednostima. Podsjetio je da su jednom u Poletu, za izlazak 200. broja, popisali suradnike i da ih je bilo više od 500, pa tako nastala "ta fenomenalna atmosfera 'Poletovaca'".

Zahvaljujući tadašnjem vodstvu Starta, cijela Poletova generacija prešla je za Denisom u Start, gdje je on pokazao svu raskoš uredničkog talenta u velikom i ozbiljnom sustavu, kazao je.

Bošković je podsjetio na malo poznatu činjenicu da je Kuljiš s kolegama vodio odnose za javnost nekadašnje Koalicije narodnog sporazuma, kad su se intenzivno družili s vodećim ljudima koalicije i izbliza pratili uspon Franje Tuđmana i pobjedu HDZ-a. Tada je Kuljiš ušao u politička previranja koja je kasnije koristio u svojim analizama.

Formirao prvo privatno novinarsko poduzeće

Također, s prijateljima je formirao Media-press, prvo privatno novinarsko poduzeće u bivšoj Jugoslaviji, "osnovano dan nakon izlaska Markovićeva zakona", koje je izdavalo Globus i ponovo oko njega okupilo sjajnu novinarsku i uredničku ekipu.

Imao je beskonačno povjerenje u prijatelje iz djetinjstva, od kojih su ga neki izdali, čak im je prepuštao pozicije glavnog urednika. Kad je pokretao Nacional, pozvao je novinare i tko nije imao novca za udjel, on mu je posudio, pa od tada nije imao ni kune. "Tipovi kojima je posudio su ga zbacili iz Nacionala", kaže Bošković.

Bošković smatra da je najvažnija Kuljiševa ostavština opus od šest knjiga, od kojih će neke biti nezaobilazne za sve koji će htjeti znati što se devedesetih događalo u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Ocijenio je i da bi sabrana djela s njegovim člancima bila najviši dosezi hrvatskog novinarstva.

Denis Kuljiš umro je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti. Rođen je u Splitu 1951. godine, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju.

U novinama redovito piše od 1972., 1979. zaposlio se u Poletu, te 1980. u Vjesniku. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. zajedno s partnerima osnovao je tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik.

Posljednji ispraćaj Denisa Kuljiša bit će u četvrtak na zagrebačkom Krematoriju u 14,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2020 08:03