BIJEG OD RATA

U Hrvatsku je dosad ušlo 10.909 Ukrajinaca, doznajemo koliko ih je zatražilo status izbjeglice

Zelena izbjeglička iskaznica važna je za ostvarivanje brojnih prava

Ukrajinski izbjeglice, Ilustrativna fotografija

 Enrico Mattia Del Punta/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ravnateljstvo civilne zaštite dosad je primilo pet prijava vlasnika koji su svoje nekretnine ustupili na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine, kako bi ostvarili pravo na mjesečno podmirenje troškova najma prostora i troška režija. Prema Vladinoj odluci, maksimalni iznos koji mogu dobiti je 3600 kuna mjesečno.

U Hrvatsku je s jučerašnjim danom ušlo 10.909 raseljenih osoba iz Ukrajine, a najveći dio njih, 9.519 odnosno 87 posto, živi u pojedinačnom, privatnom smještaju. Procjenjuje se da je riječ o oko tri tisuće nekretnina, no neće se za sve tražiti potpora od države. Naime, dio raseljenih Ukrajinaca unajmio je nekretninu o vlastitom trošku tako da njihovi najmodavci nemaju pravo na državni novac.

Prema podacima koje smo dobili od Ravnateljstva civilne zaštite, zahtjev za status izbjeglice, odnosno iskaznicu stranaca pod privremenom zaštitom dosad je zatražilo njih 4707, odnosno 43 posto. Očekuje se da će taj broj rasti, ali isto tako da će dio njih zasad koristiti turističku vizu s kojom imaju pravo na boravak u Hrvatskoj 90 dana. Zelena izbjeglička iskaznica važna je za ostvarivanje brojnih prava, od osiguranja besplatnog smještaja, prava na rad i zdravstvenu zaštitu do školovanja.

U hotelima u Vrbovcu, Gospiću, Osijeku i Karlovcu ukupno je smješteno 1365 Ukrajinca za što se iz proračuna izdvaja oko 500.000 kuna na dan ili oko 15 milijuna kuna mjesečno. Uz to, država plaća smještaj i režije izbjeglicama u privatnim stanovima, oko 3600 kuna mjesečno za njih 9340. Kako je Jutarnji već pisao, troškovi za maksimalni broj izbjeglica u stanovima koje se Hrvatska obvezala primiti, dakle njih 20.000, na godišnjoj bi razini proračun stajali čak 1,3 milijarde kuna.

Država planira potpisati i okvirne sporazume sa šest hotela, na godinu dana, u koje bi smjestila više od 10.000 izbjeglica, a to bi proračun godišnje stajalo više od 1,5 milijardi kuna.

Što se tiče zdravstvenog sustava, od 25. veljače pruženo je ukupno 3000 usluga zdravstvene zaštite, od čega su u bolnicama pružene 334 usluge, a u domovima zdravlja 2225.

U posljednja 24 sata pruženo je 168 usluga zdravstvene zaštite, od čega 20 u bolnicama, a 81 u domovima zdravlja. Od 25. veljače do danas u bolnicama je hospitalizirana 31 osoba, a u posljednja 24 sata hospitalizirane su tri osobe. Na bolničkom je liječenju trenutačno 13 osoba. Zdravstvene usluge u nešto više od mjesec dana za raseljene Ukrajince stajale su oko 40 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:11