RIJEČ SINOPTIČARA

U Hrvatsku konačno stiže hladna fronta, Gospić već pogodilo nevrijeme: ‘Lakše će se disati, ali moguća je i tuča‘

Dnevna temperatura nakon srijede posvuda ispod 30 stupnjeva, a svježini će pridonositi i umjeren vjetar sjevernih smjerova
 Ranko Suvar/Cropix

Prvi ovogodišnji toplinski val bliži se kraju, prognozira za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković, meteorologinja iz DHMZ-a. Naime, frontalni poremećaj našim krajevima približava se sa sjeverozapada donoseći manje topao te vlagom bogatiji zrak. Lokalno nevrijeme u ponedjeljak poslijepodne već je zahvatilo područje Gospića gdje je bilo i tuče.

Ipak, na istoku zemlje i u utorak će još biti vruće, ali vrlo nestabilno. Mjestimični pljuskovi mogući su već prijepodne, a poslijepodne i navečer lokalno se ne može isključiti grmljavinsko nevrijeme, pa i tuča.

U središnjoj Hrvatskoj uz umjeren sjeveroistočnjak lakše će se disati, dnevna temperatura bit će većinom između 27 i 29 Celzijevih stupnjeva. Ali bit će promjenljivo uz mjestimičnu kišu, lokalno i izraženije pljuskove praćene grmljavinom, osobito u noći i prijepodne.

I u gorju nestabilno i svježije uz umjeren sjeveroistočnjak te povremenu kišu, moguće i jače izražene pljuskove s grmljavinom.

Lokalni pljuskovi vjerojatni su i na sunčanijem sjevernome Jadranu gdje će još i dalje biti na snazi upozorenje za toplinski val. No od sredine dana zapuhat će bura, koja će postupno jačati i donositi manje topao zrak.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano i vruće uz najvišu dnevnu temperaturu između 34 i 36 stupnjeva te povremeno umjeren jugozapadnjak. Ipak, kasno popodne i navečer, uz lokalno više oblaka, poneki pljusak moguć je u sjevernijim predjelima te unutrašnjosti Dalmacije.

Na jugu i dalje većinom vedro i suho, noću toplo i vrlo toplo, a danju vruće.

Blago osvježenje donijet će povremeno umjeren vjetar s mora, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Idućih dana puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura, osobito podno Velebita, povremeno i s olujnim udarima.

Temperatura zraka bit će u blagom padu, no danju još uvijek većinom vruće. Iako će prevladavati sunčano, neće biti posve stabilno - lokalnih pljuskova bit će ponajprije u četvrtak na sjeveru te u petak na jugu.

Na kopnu će četvrtak i petak biti nestabilni, a uglavnom bez oborine zadržat će se u srijedu. Dnevna temperatura nakon srijede posvuda ispod 30 stupnjeva, a svježini će pridonositi i umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:09