IMAMO USPOREDBU

U Hrvatsku na Veliki Petak ušlo 100.000 putnika manje nego pretpandemijske 2019. godine, ali triput više nego lani

Povoljna epidemiološka situacija nakon dvije godine restriktivnijih mjera približila nas je starom normalnom

Gužve u trajektnoj luci u Splitu na Veliki petak

 Paun Paunovic/Cropix

Povoljna epidemiološka situacija u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, nakon dvije godine restriktivnijih mjera, ovog Uskrsa, približila nas je starom normalnom, barem kada govorimo o prelascima granice. Iako je jučer, na Veliki petak, u Hrvatsku ušlo 100 tisuća putnika manje nego pretpandemijske 2019. godine, situacija je znatno bolja nego protekle dvije godine.

Jučer je granične prijelaze prešlo 270.032 putnika, odnosno 104.831 automobil. Prije tri godine Uskrs je bio 21. travnja, a u petak 19. travnja u Hrvatsku ušlo je 370.002 putnika i 112.202 automobila.

Lani je Uskrs bio ranije, 4. travnja, pa bi i u normalnim uvjetima bilo manje gostiju, ali činjenica je da su na snazi bile restriktivnije epidemiološke mjere. Inozemni gosti morali su na granici predočiti razlog prelaska, uplaćene aranžmane ili imati vlastite nekretnine u koje su planirali doći za blagdane. Ulazaka u zemlju na Veliki petak bilo je 87.597, a automobila je ušlo svega 35.175, što je tri puta manje nego jučer.

Prva pandemijska godina za Uskrs, koji je bio 12. travnja, logično, bila je najlošija, a u zemlju je ušlo niti deset tisuća osoba, i manje od tri tisuće automobila.

image

Gužve u trajektnoj luci u Splitu na Veliki petak

Paun Paunovic/Cropix

Godina 2020. nije bila specifična samo po izostanku gužvi na graničnim prijelazima. Na prometnicama se mogao vidjet tek pokoji automobil. Naime, od 23. ožujka do 20. travnja na snazi je bila zabrana napuštanja mjesta boravišta, odnosno prebivališta, tako da nije bilo obiteljskih okupljanja. Da bi se prešlo iz županije u županiju bile su potrebne potvrde koje su se izdavale u iznimnim slučajevima, primjerice zbog odlaska kod liječnika ili sličnih razloga od vitalne važnosti. Naravno, iskaznice su se izdavale i u svrhu poslovnih obaveza.

Lani nije bilo restrikcija tog tipa, ali na snazi su bila druga ograničenja. Okupljanja su dozvoljavala maksimalnih 25 osoba, a na obiteljskim druženjima bilo je dozvoljeno maksimalno deset osoba iz dva različita kućanstva. Također, radno vrijeme bilo je ograničeno na 22 sata.

Ove godine situacija podsjeća na pretpandemijsku, sve mjere u ukinute (osim maski u zdravstvenom i sustavu socijale), ograničenja broja ljudi na okupljanjima nema, radno vrijeme ugostiteljskih objekata i klubova nije ograničeno, a obitelji se opet mogu družiti bez ikakvih ograničenja.

Upravo zato jučer, a i danas promet je pojačan na svim državnim cestama i to pogotovo u smjeru mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:01