NEOČEKIVANA IZJAVA

'U HRVATSKU NITKO TKO JE NORMALAN NE ŽELI ULAGATI, NI U NJOJ ŽIVJETI' Trenutak istine ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) nije im se ni pokušao suprotstaviti. Ispred njega u dvorani hotela Antunović nekoliko desetaka poduzetnika koji mu objašnjavaju kako je nemoguće poslovati u Hrvatskoj.

To im je već četvrti ministar gospodarstva s kojim razgovaraju, a nikad se ništa ne mijenja. ‘Birokracija i zakoni uništavaju svaku želju za ulaganjem i otvaranjem novih radnih mjesta”. “U Hrvatskoj je najteže poslovati”. “Previše je prepreka”.

Sa svim se primjedbama HUP-ovaca i brojnih vlasnika tvrtki koji su se jučer na radnom ručku s ministrom okupili u hotelu Antunović, u potpunosti složio i nije obećao ama baš ništa! Upravo suprotno, izjavio je da je sasvim očekivano da nitko ne želi ulagati i poslovati u Hrvatskoj.

- Da, Hrvatska je 84. na Doing Bussines ljestvici. Zamislite čovjeka koji želi investirati u takvu zemlju. Pa kako može?! Što mu je?! To bi učinio jedino u slučaju da iz nekog razloga mrzi sve 83 prethodne zemlje! - izjavio je ministar.

- Čini mi se kao da smo htjeli krenuti autoputom, a završili smo u kružnom toku i tako već godinama vozimo u krug - zaključio je Ivica Mudrinić , šef HUP-a. Vrdoljak je na to odgovorio kako ima nevjerojatan osjećaj da smo izgradili autoput, ali završili na kružnom toku.

- Jedno smo kratko vrijeme imali osjećaj da se uspinjemo, da se dižemo, stvaramo, ali sada je sve to palo. U pametnim ljudima je naša najveća konkurentnost. Riječ konkurentnost stavljam ispred investicija. Zato u lipnju krećemo u izmjene Zakona o radu. Ako nemate neku emociju koja vas veže za neko mjesto, županiju, grad, pa tko bi od nas ostao u ovoj državi!?- zapitao se Vrdoljak. Uhvatio ga je, kaže, sram kada je maloprije opet bacio pogled na dugačak popis svih davanja poslodavaca. Zatim su poslodavci krenuli s pitanjima.

Kada će se konačno pokrenuti investicijski ciklus?

- Ja to ne mogu reći. Bio bih previše neozbiljan da sada dajem neke rokove. Ali jednom treba postaviti jasne procedure i odgovornost državnih dužnosnicima. Neće biti više hodanja od vrata do vrata.

Prije manje od godinu dana je ministar poduzetništva Maras rekao će u roku od 48 sati primiti svakoga tko ima ulaganje veće od 2 milijuna eura. To baš nije uspjelo. Kako ubrzati investicije?

- Nije baš trend da osnivamo nove agencije, ali smo baš zato osnovali agenciju za investicije i konkurentnost. Ajmo mi ovako. Meni je riječ konkurentnost puno bitnija od investicija. Imat ćemo radnu grupu ljudi koji će pratiti svaki projekt, a ako netko od vas ima bilo kakvu sugestiju kako to ubrzati i poboljšati javite se u Agenciju. Tamo sada radi 20 ljudi, a meni je želja da ih radi 40 jer imamo jako puno posla. Inače, za svaki konkretan slučaj se možete i meni javiti.

Prisutna je velika razlika u cijenama između lokalnih distributera plina, a k tome je plin za industriju kod nas skuplji nego u svim članicama EU. Tko će investirati uz takve cijene?

- Ja sam energetičar po struci, pa se sada odmah bolje osjećam. Dakle, ove godine smo otvorili tržište. Što se plina tiče, sa punom odgvornošću vam kažem, da ću za mjesec dana otići u Katar vezano za ulaganja u LNG terminal. Nema razloga da nemamo najfetiniji plin. Zašto? Zato što imamo dvije trećine vlastitih zaliha, što je više nego većina zemalja EU, imamo brdo probnih bušotina i nalazišta. Usprkos tome, razlike u cijeni su su od 1,2 do 1,5 kuna po kubiku. Danas HEP plaća 3,04, građani 2,36... I još jedan apsurd. Jedna mala Hrvatska ima čak 36 distributera plina! Pitao sam kolege u ministartvu kako da ih okrupnimo, da ih ima 3 ili četiri, pa da mogu kupovati veće količine plina po nižoj cijeni. To ne možemo. Ali mi crpimo 2 milijarde kubika iz vlastitih nalazišta i garantiram vam da će cijena plina 2014., zbog ulaganja koja slijede iz Katara i Rusije biti mnogo manja nego što je bila zadnjih godinu dana. To će dovesti do toga da će Petrokemija biti u plusu 100 milijuna kuna. I što će učiniti? Pa uložit će u nešto ili pojeftiniti cijenu gnojiva! Što će tada HEP napraviti s 300 do 400 milijuna kuna viška? Pa uložiti ! E to je taj biznis koji namjeravamo napraviti. Nećemo regulirati tržište, nego ga postaviti da se samo izregulira.

Ministar financija Slavko Linić je obećao u travnju porez na nakretnine unatoč protivljenju HNS-a?

- Ja radim svoj posao. Kako sam rekao već prije, tako je i dalje. Dok ne vidim plus u BDP-u mislim da nije trenutak da uvodimo nove poreze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:59