VAKCINA ZA NAJMLAĐE

U Hrvatsku stiglo 50.000 doza Pfizerovog cjepiva za djecu: ‘Mladi itekako dobro reagiraju‘

Uskoro ćemo vidjeti kakav je interes prije svega roditelja koji trebaju dati suglasnost za cijepljenje djece

HZJZ zaprimio Pfizer cjepivo protiv covida za djecu

 Darko Tomas/Cropix

U Hrvatsku je danas stiglo 50 tisuća doza Pfizerovog cjepiva za cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Cjepivo za djecu je preporuka, nije obavezno.

Uskoro ćemo vidjeti kakav je interes prije svega roditelja koji trebaju dati suglasnost za cijepljenje djece.

- Procijepljeno je na milijune adolescenata u svim zemljama svijeta i taj broj raste iz dana u dan. Preliminarne studije su pokazale da mladi itekako dobro reagiraju i imaju dobar imunološki odgovor. Komplikacija cjepiva u toj dobnoj skupini - nema, kazao je u emisiji Studio 4 HRT-a prof. Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije.

image

HZJZ zaprimio Pfizer cjepivo protiv covida za djecu

Darko Tomas/Cropix

- U Hrvatsku je danas stiglo 50 tisuća doza Pfizerovog cjepiva za cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Dobar dio roditelja koji je cijepio stariju djecu nazivao je epidemiologe i interesirao se za cjepivo. U Primorsko goransku županiju dolazi 6 tisuća doza cjepiva za djecu - cijepljenje ćemo organizirati u srijedu i petak u popodnevnim satima, kazao je Mićović. Dodao je kako vjeruje da će odaziv za cijepljenje mlađe djece biti adekvatan odazivu na cijepljenje adolescenata.

Zbog infekcije ili samoizolacije u županiji nastavu u školama ne prati 65 razreda i te brojke zabrinjavaju, dodao je Mićović. Smatra da bi veća procijepljenost unutar razreda smanjila širenje virusa i odlazak u samoizolaciju. Naglasio je kako se očekuje još veći broj zaražavanja mladih, a nužno je izbjeći hospitalizacije i teže oblike bolesti.

Vezano za omikron Mićović je kazao kako su svi u išćekivanju. Brojke iz Južne Afrike su u jednom dijelu bile umirujuće, jer je bilo manje hospitalizacija. Međutim, dodao je - postoje brojni faktori koji mogu odrediti sudbinu Europljana.

- Nadamo se da će omikron biti manje patogen, ali ipak će u tom prvom udaru, po zakonu velikih brojki - početi puniti bolnice. Tako Britanci prema najcrnjem scenariju predviđaju da će se već krajem prosinca njihove bolnice početi puniti. Kolike će brojke biti to će se vidjeti, ali novi udar slijedi, poručio je. Naglasio je kako će sigurno omikron lakše prodrijeti do onih koji su cijepljeni samo sa dvije doze te naglasio kako je 'booster' važan naročito za starije građane.

image

HZJZ zaprimio Pfizer cjepivo protiv covida za djecu

Darko Tomas/Cropix

Broj umrlih u svijetu od zaraze koronavirusom prešao je pet milijuna i 300 tisuća. Stručnjaci ne dvoje - čeka nas i peti pandemijski val. Bit će obilježen omikron-varijantom. Na svojem ishodištu u Južnoj Africi do sada nije izazvala porast broja hospitaliziranih i umrlih, što govori u prilog tomu da izaziva blaže posljedice.

No dok se uistinu ne proširi u europskoj populaciji, ne može se sa sigurnošću znati kako će se ponašati u našim uvjetima i u kojoj će mjeri zaobilaziti stečeni imunitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:58