BOLJA SITUACIJA

U Hrvatsku stiglo i Modernino cjepivo, sve manji pritisak na bolnice, razmišlja se o zatvaranju Arene

U Areni je na današnji dan tek 22 pacijenata, a odluka o pražnjenju tog stacionara mogla bi biti donesena do kraja tjedna
Covid stacionar u Areni Zagreb
 Ronald Gorsic/Cropix

U Hrvatsku je stiglo 3600 doza Moderninog cjepiva, a najveći dio toga odlazi u Sisačko-moslavačku županiju. Brojke novozaraženih se smanjuju, a RTL javlja da će se do kraja tjedna donijeti i odluka o tome hoće li stacionar u Areni uskoro u mirovanje.

Epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Diana Mayer kaže da je Modernino cjepivo nešto jednostavnije od Pfizerovog, no ipak slično kada je riječ o transportu i distribuciji. Hrvatska je naručila ukupno milijun doza Moderninog cjepiva. Uz oksfordsko, kao i ono Pfizerovo cjepivo, do kraja ožujka bi u Hrvatskoj moglo biti cijepljeno oko milijun ljudi, rekli su danas predsjednik Vlade i ministar zdravstva.

Ako je do sad cijepljeno oko 30 000 ljudi, do milijun ostaje njih 970 000. Do kraja ožujka je 78 dana. Gruba računica kaže da je potrebno cijepiti baš svaki dan u prosjeku malo manje od 12 i pol tisuća ljudi. Govorimo samo o prvoj dozi, a potrebne su dvije. Je li to moguće?

- Izuzetno teško ako se napravi dobar plan na nivou cijele Hrvatske. Da se organiziraju punktovi od najmanje 10 cijepitelja, da se organizira jedna osoba koja će nadzirati i zbrinjavati eventualne nuspojave i da jedan administrator vrši popis svih ljudi koji su cijepljeni da bismo imali uvid o čemu se radi, objasnila je liječnica obiteljske medicine Ines Balint za RTL.

Diana Mayer kaže da je sve moguće uz dobru organizaciju te ističe da se to dokazalo i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, čini se da se opterećenje na bolnice ipak smanjuje.

- Jutros imamo 420, a prije 2 tjedna imali smo 100 bolesnika više. To je značajni pad. Međutim, jednako tako smo i dalje oprezni i dalje imamo situacije gdje imamo teže kliničke slike kod mladih ljudi, rekao je za RTL v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić.

U stacionaru u zagrebačkoj Areni danas je 22 pacijenata. Iz Sisačko-moslavačke županije ih je stiglo 38, ostalo ih je osmero. Razgovara se i o njezinu pražnjenju.

- Da, trenutno smo u komunikaciji s ministrom Berošem i kriznim stožerom te kada je trenutak kada oni procjene mi smo spremni staviti stacionar Arena ZG u mirovanje što znači da ga mi u bilo kojem trenutku možemo dignuti. Što to znači? Treba razmišljati i o troškovima i biti racionalan u tom dijelu, kaže voditelj liječničkog tima stacionara Arena Davor Vagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:06