SASTANAK U KIJEVU

U Hrvatsku uskoro stiže prvih 20 ranjenika iz Ukrajine, poznato je i što slijedi nakon liječenja

"Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković

Medved je rekao da će Hrvatska pomoći Ukrajini s prihvatom ranjenika i da je ukrajinskom vodstvu u petak detaljno predstavljena ta inicijativa

 Petter BERNTSEN/AFP

Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine, rekao je u petak ministar branitelja Tomo Medved koji je s premijerom Andrejom Plenkovićem doputovao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja Buče.

Medved je rekao da će Hrvatska pomoći Ukrajini s prihvatom ranjenika i da je ukrajinskom vodstvu u petak detaljno predstavljena ta inicijativa.

"Danas smo detaljno prošli kroz sadržaj programa i očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenih koje će prihvatiti hrvatski bolnički sustav u skladu s njihovom dijagnozom, a po okončanju liječenja, uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima", rekao je Medved.

Dva veteranska centra već su u funkciji, a uskoro će biti još dva, dodao je ministar branitelja.

Premijer Andrej Plenković i Medved su u potpunoj tajnosti vlakom u petak doputovali u ukrajinsku prijestolnicu.

Plenković će sudjelovati na sastanku na vrhu ‘‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘, a prije početka samita sastao se s ukrajinskim vodstvom.

Zločini u Buči "pokazali su pravo lice ruske agresije - zastrašivanje ukrajinskog naroda i činjenje zločina", rekao je Plenković.

"Ukrajinsko vodstvo, ukrajinski narod, ukrajinski vojnici i policajci pokazali su svijetu što znači boriti se za slobodu, što znači biti domoljub", dodao je.

Plenković je rekao da je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Ukrajinom "kakva nije viđena desetljećima" i da će solidarnost i jedinstvo u potpori toj zemlji ostati "snažni".

"Nastavit će se naša potpora Ukrajini, bilo da je politička, financijska, humanitarna ili vojna", naglasio je hrvatski premijer.

"Svi kolege svjesni su što znači doći i osobno ovamo, ipak je put sada puno dulji i kompliciraniji, ali ako se netko odluči na taj put - to znači da ima veliko srce za Ukrajinu", rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić o Plenkovićevom posjetu Ukrajini, drugom od početka ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:19