INTERVJU - NENAD MATIĆ

U HSS-u BUJA NEZADOVOLJSTVO, BIJESNI SU NA ŠEFA STRANKE 'Hrg je kriv, imamo jednog zastupnika, a za nas je glasalo 35.000 birača'

 Ranko Šuvar/EPH

Na burnoj sjednici Predsjedništva HSS-a predsjednik zagrebačke organizacije Nenad Matić inicirao je što brže održavanje glavne izborne skupštine na kojoj se planira kandidirati za predsjednika stranke.

Zbog čega ste nezadovoljni predsjednikom stranke Brankom Hrgom?

- Nezadovoljan sam već tri godine; mi smo na skupštini prije dvije godine glasali protiv Hrgova izvješća, prije parlamentarnih izbora tražili smo promjene, upozoravali da se premalo sastajemo, premalo raspravljamo o budućnosti stranke i platformi za pregovore. Prošlo je puno tema mimo nas, a da nismo ni riječ rekli, a kada smo i rekli, to smo loše radili.

Uzrok nezadovoljstva navodno je i to što niste dobili resor poljoprivrede?

- Ne, nismo zato nezadovoljni. Grešku je napravio Hrg koji je sam preuzeo pregovore s HDZ-om. Mi smo u Domoljubnoj koaliciji trebali dobiti pet zastupnika, toliko ih najmanje zavređujemo i s njima bismo mogli ravnopravno sudjelovati u provedbi nekih naših programa. Kad imate samo jednog zastupnika kojeg ste izvorno osvojili, kad ste dovedeni u poziciju da morate moliti HDZ da vam da zastupnika po sporazumu o suradnji i natežete se oko toga, nemate moralno pravo inzistirati na resorima.

Realno smo loše prošli i moramo se pogledati u ogledalo. HSS je kao stranka dobio 35.000 preferencijalnih glasova, nije to loše u odnosu na druge partnere Domoljubne koalicije, problem je to što je Hrg ispregovarao listu pa smo mi dobili samo jedan mandat na 35.000 glasova, a, primjerice HSP sa 10.000 je dobio tri, HSLS sa 8000 glasova ima dva. Svi imaju više od nas, a na izborima su prošli lošije, dobili su tri ili četiri puta manje glasova!

I tko je za to kriv?

- U srpnju 2013. kad se potpisivao sporazum s HDZ-om tražio sam da se usvoji aneks i da definiramo odnos HDZ-a i HSS-a, tada smo imali tri posto u anketama, a HDZ 18 podrške birača. Omjer 1:6. Mogli smo sjesti i tražiti ono što nam pripada. Hrg to nije napravio. U sportu i politici uvijek se na kraju gleda rezultat. Mi smo imali cilj: pet ili više zastupnika. I to nismo ostvarili.

Zašto imate slabe nade u uspjeh Domoljubne koalicije?

- Nisam to rekao, to je Jambo rekao. Rečeno je da će Domoljubna koalicija napraviti Vladu s Mostom, pokrenuti reforme i urediti državu. I to nije problem. Problem je naša pozicija u koju smo se sami doveli.

Podržavate li izbacivanje Stipe Gabrića Jamba zbog oštre kritike Bože Petrova i Nikole Grmoje?

- Mislim da se sa Stipom trebalo razgovarati. Očekujem da nam predsjednik na sljedećem sastanku objasni što se dogodilo. Svaki bi dobar trener svog nervoznog igrača koji je izbačen s liste prije nego što mu izda crveni karton pokušao malo smiriti.

Hoće li HSS u slučaju da Most kandidira Ružicu Vukovac za ministricu poljoprivrede to podržati?

- Mi u HSS-u dobro poznajemo Ružicu i u dobrim smo odnosima s njom. Ružica je fletna i pametna. Vjerujem da bi bila spremna zapeti u resoru poljoprivrede i napraviti dosta dobrih stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:09