ŠOKANTNE SCENE U ZAGREBU

U invalidskim kolicima mora riskirati život kako bi prešao Aleju Bologne. Razlog je sramotan

Na prometnoj Aleji Bologne u Vrapču muškarac u invalidskim kolicima odlučio je prijeći ulicu do postaje s druge strane

Muškarac u invalidskim kolicima prelazi Aleju Bologne

 Hrt Sljeme

Muškarac u invalidskim kolicima sam je odlučio prijeći kolnik s četiri traka kod željezničke postaje Vrapče. Iako na toj postaji postoji dizalo, već godinama nije u uporabi zbog vandalizma, kažu iz Vijeća Gradske četvrti Podsused - Vrapče. Za održavanje dizala zadužena je HŽ Infrastruktura, a iako su u Vrapču čak tri, ni jedno se ne koristi

Na prometnoj Aleji Bologne u Vrapču muškarac u invalidskim kolicima odlučio je prijeći ulicu do postaje s druge strane. Prije prelaska čekao je da nema vozila na vidiku, no kako je riječ o kolniku s četiri traka, automobili su se pojavili. Muškarac je sam gurao kotače kolica i sporo se kretao, no vozači su ga na vrijeme uočavali te usporavali i zaobilazili. Pri samom kraju, na predzadnjem kolničkom traku, zaustavio se automobil. Osoba je izašla i potrčala pomoći muškarcu odguravši ga do postaje. Video je na svom Facebooku podijelio HRT Radio Sljeme, a snimila ga je njihova slušateljica.

Da bi osobama s poteškoćama u kretanju bio omogućen i olakšan prelazak ceste na ovom području, postoje dizala u pothodnicima, no ona već godinama ne rade. Ono na željezničkoj stanici Vrapče ne radi zbog vandalističkih oštećenja, a novo dizalo u Stenjevcu još nije dobilo uporabnu dozvolu.

image

Muškarac u invalidskim kolicima prelazi cestu s 4 trake

Facebook/hrt Radio Sljeme

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsused - Vrapče Donat Radas rekao nam je da je Mjesni odbor Vrapče - centar tražio informaciju od HŽ Infrastrukture o tome kada bi dizalo moglo biti popravljeno, no detaljnije odgovore nemaju.

Rekonstrukcija pothodnika ispod Aleje Bologne bila je, procjenjuje Radas, prije pet do deset godina. MO Vrapče - centar tražio je u listopadu ove godine popravak dizala, koja su u nadležnosti HŽ Infrastrukture.

"Cijenjeni, nažalost, dizala u Vrapču su demolirana te je pokrenut postupak njihove sanacije. U ovome tjednu očekuje se isporuka potrebnog materijala te se sanacija očekuje krajem listopada", odgovorili su im tada. Pošto tehničke zaštite na dizalima nema, predložili su da se postave kamere na razini Grada Zagreba kako bi utjecali na svijest građana o tome da uništavanjem željezničke imovine uništavaju zajedničku imovinu svih građana Hrvatske.

Dodali su i da HŽ Infrastruktura u višim razredima osnovne škole provodi akciju "Stvaraj, ne uništavaj" kako bi se preko novih generacija utjecalo na smanjenje broja sličnih slučajeva.

image

Muškarac u invalidskim kolicima prelazi cestu s 4 trake

Facebook/hrt Radio Sljeme

Prema saznanjima iz Vijeća gradske četvrti, nije bilo ništa od sanacije.

- Građani se žale na ovaj lift u Vrapču kod željezničke stanice. Nisam osobno dobio upite kao predsjednik Gradske četvrti, nego su upiti upućeni Mjesnom odboru. Ja sam dobio više upita za pothodnik u Stenjevcu. Radi se o novom pothodniku koji je dovršen nedavno. Tamo su napravljeni novi liftovi koji još nisu u funkciji pa su građani pitali zašto već dulje vrijeme stoje, a ne rade. Tu se radi o tome da je tek u rujnu ove godine bio tehnički pregled pothodnika i u tijeku je izrada uporabne dozvole za taj pothodnik. Nakon što bude izdana uporabna dozvola, ti liftovi koji su novi i nisu vandalizirani pustit će se u funkciju - rekao je Radas.

Kako je početkom rujna pisao Jutarnji, lift u Stenjevcu dovršen je u veljači, ali i dalje nije otvoren. Krajem rujna iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Vijeću gradske četvrti su odgovorili da su otklonjeni nedostaci otkriveni na tehničkom pregledu. U tijeku je izdavanje uporabne dozvole, nakon čega će liftovi biti slobodni na uporabu građanima. Napomenuli su da procedure dodatno otežava epidemija koronavirusa. Konkretan datum nisu dobili.

image

Muškarac u invalidskim kolicima prelazi cestu s 4 trake

Facebook/hrt Radio Sljeme

Radas nam je spomenuo i projekt Modernizacija pješačkih pothodnika povezanih s javnim prijevozom na području Grada Zagreba, koji se sufinancira iz fondova Europske unije. Nju provodi Gradski ured za prostorno uređenje. Trenutno je u postupku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju devet pothodnika. Među njima je i Aleja Bologne u Vrapču.

Od HŽ Infrastrukture još nismo dobili informacije o obnovi i početku uporabe liftova te ćemo ih objaviti čim ih dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:43