REKORDNI LISTOPAD

U Istri je trenutno čak 25 tisuća gostiju: ‘Da Vlada nije fiksirala cijene, ne bi imali gdje spavati‘

‘U listopadu ćemo u konačnici ostvariti 655 tisuća noćenja‘, rekao je direktor istarske turističke zajednice Denis Ivošević

Rovinj

 Dusko Marusic/Cropix

Odlično vrijeme i praznici namamili su u Istru za produženi vikend više gostiju nego je to uobičajeno. Dnevno na Poluotoku boravi oko 25 tisuća turista, prije svega domaćih, Slovenaca i Austrijanaca. Baš ti zadnji dani listopada uoči Svih svetih bit će zaslužni za rekordni turistički listopad na najvećem hrvatskom poluotoku.

- Ovo će vjerujem biti rekordni listopad za istarski turizam i u konačnici ćemo ostvariti 655 tisuća noćenja. Primjećujemo u zadnjih tri-četiri dana velik priljev gostiju pa tako dnevno u Istri imamo 25 tisuća turista. U Austriji su školski praznici kao i kod nas, a blagdani su i u Sloveniji. Kako se kod nas još uvijek mogu kupati, mnogi su iskoristili lijepo vrijeme i došli. Čim završe praznici padamo na 10 tisuća gostiju dnevno - kaže nam direktor istarske turističke zajednice Denis Ivošević koji je zadovoljan i brojkama iz rujna, prvog mjeseca ovogodišnje posezone.

- Prvih 20 dana u rujnu je bio produženi kolovoz, a onda se u zadnjih 10 dana radi lošijeg vremena malo pokvario rezultat. No, u konačnici imamo rujan koji je u noćenjima za 3 posto bolji od lanjskog. Ostvarili smo 3,8 milijuna noćenja - ističe Ivošević.

No, bez obzira na to što turisti žele doći u Istri i nakon ljeta, tim više što je vrijeme nikad ljepše, pa mogu uživati kako u blagodatima jeseni, tako i ljeta jer je more još jako toplo za kupanje, da Vlada nije fiksirala cijenu električne energije, mnogi hoteli i kampovi bi bili već sada zatvorili vrata. I to za nikog ne bi bila dobra vijest.

- Nama je hotel pun. Nemamo ovaj vikend niti jedne prazne sobe. Nijemci, Austrijanci i Slovenci su odlučili doći do nas. I srećom da je Vlada fiksirala cijenu električne energije jer inače nema šanse da bismo uspjeli izgurati jesen. Još nismo dobili račune za listopad, ali cijene kako smo imali u kolovoz, a to je 80 tisuća kuna je zbilja nepodnošljivo. U rujnu je bilo oko 60 tisuća kuna. S takvim troškovima vam se ne isplati imati nešto otvoreno - priznaje nam vlasnik malog obiteljskog hotela San Rocco Tullio Fernetich koji je bio šokiran iznosima električne energije.

Jer cijene smještaja koje su svi dizali ove godine, nisu uspjele pokriti ovakve troškove. A sigurno ni posezonske cijene, koliko god one bile više u odnosu na lani, ne bi bile dovoljne za neku minimalnu profitabilnost s takvim računima.

- Ovako možemo raditi kao i inače. Vidjet ćemo što će nam donijeti početak travnja do kada su cijene fiksirane. Mi zasad imamo dobre najave za ostatak posezone. Gosti su odlučni, dolaze nam oni više platežne moći i sada je gušt raditi jer više nema one velike gužve iz sezone. Kao i prethodnih godina godišnje odmore ćemo koristiti u siječnju kada smo zatvoreno, a onda opet otvaramo - najavio je ovaj mali hotelijer koji radi u unutrašnjosti Istre.

Svoj kamp cijele zime neće zatvoriti ni Adriano Ukušić u Funtani kojemu je isto kamp krcat za ovaj vikend.

- Ljudi se kupaju, guštaju na suncu, goli hodaju po kampu kao da je špica sezone. Ovo odlično vrijeme nam je dovelo više gostiju u Istru i drago nam je da je zbog svega ovoga što se događa oko energenata. Ona je bila čak tri puta veća nego račun u kolovozu kada mi je cijena bila fiksirana. No, sada se nadao ipak nižim računima. Inače, cijene smještaja su nam nešto više nego lani, a i gosti koji dolaze su više platežne moći. Vidimo to po prikolicama koje dolaze, a i restorateri su to sami priznali. Digli smo ih za nekih 10-tak posto u posezoni i gostima to ne smeta. Svjesni su da je sve išlo gore - priča nam Ukušić.

Veli da imaju i veći broj rezervacija nego inače i za nastavak posezone, a razlog vide u zatvaranju velikog Valamarovog kampa Istra Premium koji je inače zimi bio otvoren.

- Bili smo otvoreni mi, oni i Porto Sole. Žao mi je što su se odlučili na zatvaranje jer kada radiš cijele zime, onda ipak privlačiš neke nove goste koji dolaze u destinaciju. Za nas je to loša vijest iako ćemo biti popunjeniji. Nekada moraš nešto i dati, da bi dobio nazad - zaključuje Ukušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:34