NEPOVOLJNE PROGNOZE

U Istri mnogi strahuju od ponavljanja 2012.: Kiše nema na vidiku, slijedi li redukcija vode?

Da je stanje Butonige na jako niskim razinama potvrđuje nam i direktor Istarskog vodovoda Buzet

Jezero Butoniga

 Srecko Niketic/Cropix

Zbog dugotrajne suše u Istri razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga nešto je viša nego 2012. kada se Istra nakon jako puno godina susrela s redukcijom vode. Zbog tako niske razine vode u ovom akumulacijskom jezeru mnogi se pribojavaju da bi se ponovno mogla dogoditi ta 2012. godina kada se ljeti voda koristila na kapaljku. Svi su neko vrijeme dok nisu počele kiše mogli, primjerice, zaboraviti za zalijevanje svojih vrtova, a nisu radile ni autopraonice koje koriste vodu iz vodovoda. Bilo je tu raznih domišljatosti oko korištenja vode iz bunara i bušotina. A kako sada stvari stoje, kiše i dalje u Istri nema na vidiku. Da je stanje Butonige na jako niskim razinama potvrđuje nam i Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda Buzet, okosnice vodoopskrbnoga sustava Istre.

- Početkom godine nivo akumulacije Butoniga bio je tek 20 centimetara viši u odnosu na 2012. godinu kada smo imali zadnju redukciju vode. To je bio znak da hitno moramo osigurati dodatne količine vode u akumulaciji Butoniga. Godišnje se na postrojenju Butoniga preradi od 4,5 do 6 milijuna kubika vode. Raspoložive količine u akumulaciji Butoniga do biološkog minimuma početkom godine iznosile su manje od 4 milijuna kubika. Godišnji prosjek padalina na akumulaciji Butoniga iznosi 1.021 mm po metru kvadratnom da bi tijekom 2021. godine ta količina bila svega 826 mm po metru kvadratnom, a u siječnju koji je inače mjesec s najmanje oborina, svega 6,5 mm, u veljači 48,5 mm. Dugoročne prognoze su hidrološki izuzetno nepovoljne što znači nastavak sušnog razdoblja uz temperature više od prosjeka. Ovakva situacija je rezultirala nedostatnim količinama vode u akumulaciji Butoniga, objašnjava nam Nežić.

Baš zbog toga, ali i činjenice da kiše nema na vidiku počeli su razmišljati o osiguranju dodatnih količina vode, posebno zbog ljeta kada se očekuje dobra sezona i time ogromna potrošnja vode.

- U siječnju smo počeli s punjenjem akumulacije Butoniga iz izvora Bulaž. Do danas je u akumulaciju upušteno oko 1.000.000 kubika vode, a nastavlja se i dalje. Trenutno je nivo akumulacije 37,00 m.n.m., odnosno 1,18 metara više nego 2012. godine. To je za preko dva milijuna kubika više. Raspoložive količine vode u akumulaciji do biološkog minimuma tako iznose gotovo 5 milijuna kubika vode, veli Nežić.

Smatra da je upravo zbog ovakvih situacija potrebno uložiti u povezivanju resursa u dolini rijeke Mirne koja bi mogla spasiti stvar za vrijeme suše. Srećom, kaže Nežić, dva izvora bi mogla spasiti Istru od redukcije vode jer imaju dovoljno vode - izvor Gradole i izvor Sv. Ivan.

- Zbog toga mogu sa sigurnošću reći da će vodoopskrba i ove godine biti sigurna te da će količine vode biti dostatne za podmirivanje potreba svih naših potrošača, zaključio je Nežić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:31