ODLIČNA PREDSEZONA

U Istri pao rekord, brojke za svibanj su neviđene: ‘To se u povijesti nije dogodilo, a ovo je razlog‘

Najbrojniji gosti bili su Nijemci i Austrijanci, slijede Slovenci, a zatim Hrvati, Talijani, Poljaci i Srbi

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

U Istri je predsezonski turistički svibanj bio najbolji u povijesti. Ostvareno je čak pola milijuna noćenja više nego lani što će itekako utjecati na dobar predsezonski rezultat Poluotoka.

- Svibanj mjesec je ove godine bio povijesni rekord u najširem smislu te riječi. Realizirano je 550.000 dolazaka te 2,6 milijuna noćenja. Indeks u dolascima je iznosio 118, a u noćenjima impozantnih 126. Sveukupno, realizirano je 530.000 noćenja viška u odnosu na lanjski svibanj. Navedeni rezultat je svakako imao utjecaj i na ukupni rezultat za prvih pet mjeseci - kazao nam je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

U prvih pet mjeseci Istra je realizirala 1.040.000 dolazaka te 4,2 milijuna noćenja što je u usporedbi s istim periodom lani 9 posto bolje u dolascima i 13 posto bolje u noćenjima.

Hoteli su imali za 7 posto bolji rezultat, dok su kampovi i privatni smještaj imali svaki po 18 posto bolji rezultat. Nijemci su bili najbrojniji, ostvarili su 1,4 milijuna noćenja, odnosno trećinu svih realiziranih s povećanjem prometa od 26 posto. Austrijanci su realizirali 652.000 noćenja s plusom od 7 posto, dok su Slovenci realizirali 580.000 noćenja s porastom prometa od 10 posto. Slijede ih Hrvati, Talijani te Poljaci i Srbi.

- Razlog tako dobrom rezultatu je svakako izmijenjena dinamika blagdana i praznika. Naime, ove godine je Uskrs bio krajem ožujka mjeseca, dok je lani bio u travnju, a Duhovi u svibnju, dok su lani bili u lipnju. Stoga se dogodio disbalans u vremenskoj dinamici. Iz svega toga možemo iščitati da lipanj neće biti najbolji, što se uočava i u ovim prvim danima, no s 1. srpnjem sve će biti ponovo u uobičajenoj dinamici - zaključio je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 14:40