SUŠNO LJETO

U Istri razmatraju restrikcije vode zbog velike suše, župan Miletić građane pozvao da vodu troše racionalno

Sudionici sastanka složni su da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni, te će se nastaviti svakodnevno pratiti situacija

Boris Miletić

 Dusko Marusic/Cropix

Istarski župan Boris Miletić sazvao je u ponedjeljak sastanak na temu vodoopskrbe u Istarskoj županiji, na kojem su sudjelovali zamjenik župana Tulio Demetlika, načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, član Uprave Istarskog vodovoda Mladen Nežić, član Uprave Vodovoda Labin d.o.o. Alen Golja, član Uprave Vodovoda Pula d.o.o. Edo Krajcar, Đanluka Miletić iz Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Raša-Boljunčica“ Hrvatskih voda te voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Mirna-Dragonja“ Hrvatskih voda Aleksandar Kružić.

- Turistička sezona se zahuktava, a kao što vidimo, padalina već dugo nema, stoga je hidrološka situacija nepovoljna, što bi potencijalno moglo stvoriti problem s vodoopskrbom. Sjećamo se 2012. godine, kada je bilo podjednako dugo razdoblje suše te je bilo nužno uvesti redukciju potrošnje vode 1. stupnja. Iz tog sam razloga sazvao današnji sastanak, da vidimo koja je trenutna situacija po tom pitanju te koje su prognoze za narednih 40 dana - naglasio je uvodno župan Miletić nakon čega su se predstavnici pojedinog vodovoda osvrnuli na stanje na svome području.

Svi su složni da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni, te će se nastaviti svakodnevno pratiti situacija. U slučaju nužnosti, uvest će se mjere restrikcije široke potrošnje vode (npr. pranje automobila, zalijevanje zelenih površina).

Župan Miletić rekao je da svi zajedno trebamo biti odgovorni prema prirodnim resursima te uputio apel građanima da racionalno troše vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 20:31