NEODGOVORNI VLASNICI

U Istri samo u listopadu policija zabilježila 13 slučajeva napada pasa na ljude

Svi psi bi trebali biti na uzici, a ako se radi o opasnom psu, on prilikom izvođenje na javnu površinu mora nositi i brnjicu

Ilustracija

 Eugenio Marongiu/Imagesource/Profimedia/Eugenio Marongiu/Imagesource/Profimedia

Čak 13 slučajeva napada pasa, jer njihovi vlasnici nisu poduzeli sve mjere kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali sigurnost ljudi i drugih životinja, evidentirala je tijekom listopada istarska policija. Od tog broja, u pet slučajeva napadnute osobe su lakše ozlijeđene, a posljednji takav slučaj dogodio se jučer na području naselja Filipini u Poreču kada je njemački bokser ugrizao za nogu 61-godišnjaka koji je dostavljao poštu. Na mjestu napada odmah je intervenirala policija koja je 45-godišnjem vlasniku njemačkog boksera izdala prekršajni nalog jer se ogriješio o Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a o događaju će biti obaviještena i nadležna inspekcija.

- Novčanu kaznu dobili su i 56-godišnjak koji je 16. listopada neoprezno držao psa pa je njemački ovčar ugrizao 42-godišnjakinju koja je šetala šumskom stazom kod naselja Rošini, kao i 42-godišnjakinja koja 15. listopada nije držala pod nadzorom istarskog goniča pa je on na ulici u Vinežu ugrizao 30-godišnjakinju - kažu iz PU istarske čiji djelatnici još u dva slučaja utvrđuju vlasnike pasa čiji su četveronožni mezimci lakše ozlijedili dvoje prolaznika.

- Utvrđuje se tko je muškarac, kojem se pas otrgnuo s povodca 21. listopada uz obalu mora u Novigradu. Pas je ugrizao 61-godišnjeg Slovenca i manjeg psa kojeg je 61-godišnjak šetao na povodcu, te ga je pokušao zaštiti prilikom napada. Također se utvrđuje i čiji je pas koji je 12. listopada kod kampa u Funtani napao zlatnog retrivera. Dok ih je pokušavala odvojiti, pas nepoznatog vlasnika ugrizao je za ruku 27-godišnju slovensku državljanku, vlasnicu retrivera - otkrivaju još iz istarske policije pritom upozoravajući na građane i turiste da svoje životinje drže pod nadzorom kako bi se spriječili slični događaji.

Policija također podsjeća vlasnike životinja da su dužni svoje ljubimce držati u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, uz napomenu i da su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.

- Dakle, prilikom šetnje, vlasnici bi trebali držati pse na povodcu radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu. Također, ukoliko se radi o opasnom ili moguće opasnom psu, on prilikom izvođenje na javnu površinu mora nositi i brnjicu - zaključuju iz PU istarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:57