VEĆINA NECIJEPLJENI

U Istri u tjedan dana od covida preminulo 20 osoba: ‘U svim prijašnjim valovima nije bilo toliko mrtvih‘

Samo u posljednjih 24 sata na području Istre preminulo je pet osoba, od čega je najmlađa osoba 1973. godište

Bolnički covid odjel

 Duje Klaric/Cropix

U Istri je u zadnjih tjedan dana, dakle prije i za vrijeme božićnih blagdana, od covida preminulo čak 20 osoba. Kako je kazala ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić, dosad u svim prijašnjim valovima ove epidemije nije bilo toliko preminulih.

Samo u zadnjih 24 sata preminulo je njih petero, od čega je najmlađa osoba 1973. godište. Stanje u pulskoj bolnici je i dalje jako teško, kada govorimo o covid odjelu koji se i dalje ne prazni. Naime, trenutačno je hospitalizirano 71 osoba, od čega ih je šest u respiracijskom centru.

- Istina, veliki broj preminulih pacijenata, a 90 posto preminulih je necijepljeno. Stanje s hospitaliziranim pacijentima je u kontinuitetu zahtjevno, već dva mjeseca smo u jako visokom broju bolničkih pacijenata. Stanje u bolnici s brojem oboljelih je posljedica visokog broja dnevno novodijagnosticiranih pacijenata, što se svakodnevno i izvješćuje, kazala nam je Hrstić.

Pacijenti koji su u bolnici raznih su godišta. Hrstić je kazala da svi imaju jako teške simptome. I dalje poziva sve da se cijepe jer broj preminulih s obzirom na broj zaraženih sigurno neće padati.

Također, poziva sve cijepljene kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja da se docijepe jer ima među hospitaliziranima i takvih slučajeva. U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije kažu da je Istra daleko od očekivanog postotak procijepljenosti.

- Trenutno je prvom dozom procijepljeno 66,9% odraslog i 57,4% ukupnog stanovništva, što je i dalje nedovoljno za kolektivni imunitet. Također, samo je 14,4% odraslog stanovništva primilo dodatnu, treću dozu i time povisilo razinu svog imuniteta. U prošlom tjednu (20.-26.12.) umrle su u OB Pula 22 osobe, od kojih je većina bila necijepljena. Iz podataka o umrlima znamo da je nažalost necijepljen i dio starijih osoba i kroničara. Znamo da nas cjepivo štiti od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Pandemija ne popušta. Pozivamo sugrađane na cijepljenje i odgovorno ponašanje, poručila je Danijela Lazarić Zec iz Zavoda za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:22