ODLIČNA BERBA

U Istri ulje jeftinije 15%, u Dalmaciji 80 kuna, na Krku litra i po 200 kuna

Zbog problema s napadima maslinove mušice i moljca berba je u mnogim dijelovima Dalmacije uranila, no urod je i unatoč tome dobar, kažu maslinari
 Vojko Bašić / CROPIX

Iako ovogodišnja berba maslina još nije završena, vijesti koje proteklih dana dolaze iz maslinika i uljara u Istri, Kvarneru, Dalmaciji i otocima su optimistične; urod je vrlo dobar, ponegdje i duplo veći nego lani, kvaliteta ulja visoka, a cijena je već sada niža nego prošle godine.

Najave o nižoj cijeni maslinova ulja krenule su krajem listopada sa sjevera Istre iz porečke Agrolagune gdje su zbog dobrog uroda snizili otkupnu cijenu za 15 posto - sa 99 kuna na 85 kuna po litri. Zadovoljstvo urodom i kvalitetom ulja ne kriju ni u pulskom Agroproduktu iako je završeno tek oko 60 posto berbe.

- Godina je bila vrlo dobra, gotovo duplo bolja nego lani. I kvaliteta ulja je odlična, a zbog količina snizili smo cijenu s lanjskih 110 kuna na 95 kuna po litri - rekao nam je Edi Družević, glavni tehnolog proizvodnje Agrolagune.

Rana berba

U Dalmaciji, gdje se tradicionalno beru masline oko blagdana Svih svetih, ove je godine došlo do velikog obrata pa je glavnina maslina obrana čak i prije njihovih istarskih kolega. Dva su razloga za ovu promjenu trendova. Prvi je pokušaj dalmatinskih maslinara da ranom berbom dođu do kvalitete ekstra djevičanskog ulja, a drugi utrka s maslinovom mušicom i moljcem koji je opustošio značajan dio maslinika koji su okrenuti prema moru. To nam potvrđuje i Ivica Ljubenkov, predsjednik Udruge maslinara i uljara Hrvatske.

- Svi koji su tretirali ove napade mušice i moljca imali su dobar urod. Evo, ja sam ovaj vikend imao manje maslina nego lani, ali sam recimo za pet kilograma maslina dobio litru ulja. To je radman od 20 posto - kaže Ljubenkov. Dodaje kako cijena ulja koja je lani bila od 70 do 80 kuna ove godine neće padati.

Uobičajeni radman od 15 posto (na 100 kilograma maslina 15 litara ulja) imali su i u drugim dijelovima Dalmacije, osim u južnom dijelu gdje su nastale velike štete zbog mušice i moljca, posebno na dubrovačkom području. Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge Paićuša iz Piska, kaže da su priče o radmanu koji je u Dalmaciji veći od 12 posto “priče za malu djecu”.

- Berba u Zagori je bila vrlo dobra, a u priobalju je velike probleme napravio napad mušice koju su neki proizvođači bezuspješno tretirali i po tri puta. Zašto nisu uspjeli? Jer neki vlasnici maslinika nisu ni prstom mrdnuli da ih zaštite - kaže Fistonić. Takvih problema nisu imali na Krku gdje su udruženi maslinari zajednički suzbili napade mušice i moljca. Goran Marević, tajnik Udruge maslinara Krka “Drobnica”, kaže kako je ovogodišnji urod jako dobar.

-Najveći nam je problem radna snaga za branje. Nas ne zanima radman nego kvaliteta ulja koje sada ima zaštitu izvornosti na nivou Europske unije. Da, istina je da je cijena našeg ulja 200 kuna jer uljari imaju i dodatne troškove zbog zaštite, kaže Marević. Logično je da ćemo ponuditi naše ulje turistima koji znaju da je oznaka izvornosti jamac kvalitete. Čim smo dobili zaštitu dobili smo brojne upite i zanimanje za ulje iz inozemstva, kaže Marević.

Duplo veći urod

Po sadašnjim procjenama dalmatinskih i istarskih stručnjaka za maslinarstvo, Hrvatska će ove godine imati oko 6000 tona maslinova ulja, što je gotovo dvaput više od lanjskih statističkih 3500 tona.

Kako Hrvati godišnje potroše dvije litre ulja, za domaće bi potrebe trebalo oko 9000 tona što se može nadomjestiti uvozom od oko 3000 tona. Iako smo mediteranska zemlja, Hrvatska je na europskom začelju po potrošnji maslinova ulja. U prosjek od dvije litre po stanovniku idu i Istrijani i Dalmatinci koji troše više do 10 litara, s kontinentalcima koji ga rijetko koriste.

U isto vrijeme Talijani godišnje troše oko 15, Španjolci i Grci i više od 20 litara. No, velik dio proizvodnje maslina maslinovog ulja, sakriven iza statističkih podataka, krije se u proizvodnji za osobne potrebe koju je nemoguće evidentirati. Uostalom, kao i sve veći uvoz nakon ulaska u EU.

Tako su primjerice 2013. hrvatski maslinari izvezli 152 tone maslinovog ulja, uglavnom u BIH i zemlje EU-a, dok smo iste godine uvezli 2.572 tone maslinovog ulja, uglavnom iz Italije, Španjolske i grčke. U Tunisu i Maroku litra ulja na veliko može se kupiti već za 2,5 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:40