PLJAČKALI ZLATARNICE

U Italiji uhićen Hrvat koji je predvodio bandu lažnih šeika

Uvjerili bi zlatare kako imaju mnogo novca, a potom su "kupovali" zlato i nakit krivotvorenim novcem
 Goran Šebelić / CROPIX

U Rivaltu kraj Torina policija je uhitila Hrvata Miroslava Dragutinovića, kojeg smatra odgovornim za nit pljački po zlatarnicama diljem Europe, piše talijanska La Stampa .

Dragutinović je bio na čelu bande i glumio je šeika, a tjeralicu su za njime raspisali Španjolska, Belgija, Island i Norveška. Prilikom uhićenja kod njega je pronađeno više krivotvorenih putovnica.

Pljačke su obavljali na uhodan način. Pojavili bi se u nekom gradu pa glumili šeike iz Ujedinjenih Arapskim Emirata. Zatim bi uvjerili zlatare kako će kupiti veću količinu nakita od njih, a povjerenje su stjecali pokazivanjem skupocjenih stanova i limuzina - koje bi unajmili. Potom su nakit kupovali krivotvorenim čekovima i novcem, a prevareni zlatari su nasjedali na trik jer su mislili kako je uistinu riječ o bogatim šeicima.

No "posao" im nije odstupao od prokušanog recepta i vlasnica zlatarnice u Španjolskoj koju su željeli prevariti shvatila je o čemu je riječ i prepoznala je Dragutinovića preko objavljenih fotografija te ga prijavila policiji. Na kraju je upao u svoju zamku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:39