KOD ŠIPANA

U Jadranskom moru se pojavila rijetka riba: ‘Prvi put je u hrvatskim vodama. Oprez! Nije za konzumaciju‘

Znanstvenici su poprilično sigurni da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri

Tetragonurus cuvieri

 Morski.hr/TikTok

Kod otoka Šipana u dubrovačkom akvatoriju je jučer ulovljena nepoznata riba dužine 20 cm, čiji su ulov ribari prijavili Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

N1 je za mišljenje upitao dr. Branka Dragičevića, višeg znanstvenog suradnika laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta u Splitu.

- Iako još nismo analizirali primjerak (u kontaktu smo s ribarom), poprilično smo sigurni da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri. Ista je već ranije zabilježena u Jadranu no samo na području Albanije, a ovo je po prvi puta da je bilježimo i u hrvatskim vodama. Radi se o vrsti koja je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svih svjetskih oceana, a isto tako i u Sredozemnom moru gdje se smatra vrlo rijetkom. O njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka u čemu joj pomaže posebno prilagođen usni aparat sa zubalom za hvatanje želatinoznog plijena. Riba se smatra nejestivom. Dosegne dužinu od otprilike 70 cm, a primjerak ulovljen kod nas je bio dug oko 20 cm, otkrio je dr. Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:58