ŠEF ŽIDOVSKIH OPĆINA

U Jasenovcu opet tri kolone, Kraus: Najradije bih išao s onima koji su tamo završili. Da su živi

Ured predsjednika do danas nije dobio povratnu informaciju iz Vlade i Sabora, kaže glasnogovornik predsjednika Republike

 
 Davor Pongračić/Cropix

U Jasenovcu u četvrtak neće biti zajedničkog odavanja počasti žrtvama tog ustaškog logora, predstavnici žrtava vijence će položiti odvojeno od državnog vrha, a predsjednik Republike Zoran Milanović odvojeno od čelnika Vlade i Hrvatskog sabora.

Glasnogovornik predsjednika Republike Nikola Jelić potvrdio je Hini da će Milanović sa svojim izaslanstvom vijence podno Kameni cvijet položiti u 11 sati.

Ured predsjednika nije dobio povratnu informaciju iz Vlade i Sabora

“Predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom odat će počast žrtvama Jasenovca u četvrtak, 22.travnja, u 11 sati, što je dogovoreno i s organizatorom, Javnom ustanovom Jasenovac”, kaže Jelić.

Dodao je da Ured predsjednika do danas nije dobio povratnu informaciju iz Vlade i Sabora na poziv za zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca.

"Predsjednik Republike još u petak predložio je predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskog sabora zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora", navodi Jelić.

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovno odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako "nema glumljenja".

"Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca ili cvijeća, rekao sam jučer na ovakvom sličnog događaju u Topuskom - nema glumljenja", kazao je Plenković novinarima u Rijeci.

Plenković: Mi nismo pokrenuli "životinjsku farmu" i uvrede

"Predsjednik Republike ili njegov protokol sada nešto kao pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli 'životinjsku farmu' u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede, nismo pokrenuli niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine, i nema prostora za glumljenje, da bude svima jasno", poručio je premijer.

Plenković je napomenuo da je organizator komemoracije Spomen područje Jasenovac, a ne Vlada ili netko drugi, a ovogodišnja komemoracija bit će organizirana sukladno epidemiološkom okviru.

Postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 ujutro i traje do 13 ili 14 sati, te će pojedina izaslanstva u tim okvirima dolaziti na komemoraciju. Vladino izaslanstvo doći će u 9 sati, a potom u 10 sati izaslanstvo Hrvatskoga sabora, dodao je.

"Ovo nema nikakve veze s predstavnicima naroda žrtava. Mi smo se s njima sastali prošlog tjedna, sastajemo se kontinuirano, poštujemo žrtve i bili smo u Jasenovcu i zadnje četiri godine. Doći ćemo i ove godine, doći ćemo i dogodine, doći ćemo i 2023., doći ćemo i 2024. Ovo ima veze s protokolom koji je predviđen, a glumljenje ne dolazi u obzir", naglasio je.

image
Ognjen Kraus
Damir Krajac/Cropix

Novinari su premijera pitali treba li on zatomiti svoj odnos s predsjednikom Republike, bez obzira koliko on loš bio, u situacijama kao što su komemoracije, a Plenković je odgovorio: "Ne, nema nikakve potrebe za to. Ovdje niti je to predviđeno niti to dolazi u obzir".

Predstavnici Srba, Židova, Roma i antifašista imat će zasebno izaslanstvo

Srpsko narodno vijeće (SNV) izvijestilo je ranije da će predstavnici naroda žrtava ustaškog terora imati u Jasenovcu zasebno četveročlano izaslanstvo.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma "Kali Sara" Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin zajednički vijenac položit će u 12 sati.

Kraus je za Hinu potvrdio kako je takva odluka donesena jučer, nakon što se doznalo da neće biti zajedničkog izaslanstva državnog vrha, odnosno predsjednika Republike, Vlade i Sabora.

Oglasio se i Kraus

“Nakon što smo vidjeli da se ide u razdvojenim kolonama, odlučili smo da i mi idemo u posebnoj koloni. Kako vidite, jedinstvena kolona ne ovisi o nama. Ako su komemoracije predviđene za politička prepucavanja, onda mi to ne možemo podržati ni u kom slučaju”, rekao je Kraus koji je ovu temu komentirao i za N1 televiziju.

Na pitanje zašto će tako komemorirati, a ne s državnim vrhom, Kraus kaže:

“Državnim vrhom? Ako državni vrh ne može biti zajedno onda ne znam iz kojeg razloga bismo mi morali biti u odvojenoj koloni, ne znam u kojoj koloni”.

Dodaje i kako je do ovakvog dogovora za način obilježavanja došlo nakon što su saznali da predsjednik Vlade nije odgovorio na poziv predsjednika Republike da idu zajedno.

Na pitanje znači li to da vidi predsjednika Vlade glavnim krivcem što će biti ponovno nekoliko kolona, kaže: “Ne vidim nikoga glavnim krivcem, ne ulazim u detalje, ali u političkim prepucavanjima ne želim sudjelovati”:

Upitan o tome postoji li prigoda u kojoj bi radije išao s predsjednikom Vlade ili Republike, odgovara: “Nemam drugog komentara, nema s ovim ili s onim. Najradije bih išao s onima, da su živi, koji su tamo završili”.

Na posljetku je dodao da više nema komentara o tome tko je kriv za tri kolone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 00:00