NEPOŠTENA PRAKSA

U jednoj od naših najjačih turističkih regija sprema se veliki udar na vikendaše: ‘Pratit ćemo te portale i onda ih sve prijaviti!‘

Nedavno su se našli i s glavnim državnim inspektorom, pa bi inspektori trebali po njihovoj prijavi početi detaljnije ‘češljati‘ teren

Ilustrativna fotografija

 Dusko Marusic/Cropix

Na tisuće gostiju i dan danas u Istri boravi neprijavljeno. Borave u svojim vikendicama, kućama za odmor koje, nakon što završe svoj godišnji odmor, iznajmljuju. Naravno, bez prijave. I to je ono na što su danas ponovno upozorile turističke zajednice Pule, Poreča i Umaga koje se već neko vrijeme bore s tim problemom. No, nisu one iznimka. Baš zbog toga su se nedavno našle s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, pa bi državni inspektori trebali po njihovoj prijavi početi detaljnije „češljati” teren.

- Turističke zajednice upozoravaju već dugi niz godina jer se osim financijskih gubitaka zbog neplaćanja turističke pristojbe, poreza, članarine i opterećenja infrastrukture, stvara nelojalna konkurencija zakonski reguliranim iznajmljivačima, koji sve svoje aktivnosti provode legalno i uredno izvršavaju svoje obveze. Zakon o turističkoj pristojbi jasno definira kategoriju vlasnik stana i kuće za odmor, popularno vikendaši, odnosno nekretninu nerezidenta koja se privremeno koristi. Vlasnik nekretnine dužan je sebe i sve osobe koje borave u nekretnini, u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, prijaviti i platiti turistički pristojbu u paušalnom iznosu do 15. srpnja ili po ostvarenom noćenju. Također, zakon vlasnicima i članovima obitelji omogućava da turističku pristojbu plaćaju u iznosu umanjenome za 70%. Turističke zajednice ulažu napore kako bi te iste vlasnike informirale o obvezi i navele na prijavu boravka i plaćanju obveza, no oni se ne pridržavaju zakona, kazala je direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Samo jedan mali dio vikendaša uredno izvršava svoje obveze, odnosno prijavljuje sebe i sve osobe u koje borave u stanu ili kući za odmor. Veliki dio njih ne prijavljuje svoj boravak, doduše, čak i iznajmljuje na „crno“ te se bez ikakvih sankcija uredno oglašava na booking platformama.

- S obzirom na to da je dana 11. svibnja 2023. godine ukinut ‘status’ pandemije u Hrvatskoj izazvan virusom Covid -19, stavak Zakona u kojem se navodi da se dužnici neće kažnjavati stavljen je van snage. Nadležni inspektori počeli su podnositi optužne prijedloge za pokretanje prekršajnih postupaka, odnosno izdavanje prekršajnih naloga te su počeli naplaćivati novčanu kaznu za neizvršavanje obveza po turističkoj pristojbi i dugovanjima. Vezano uz naplatu višegodišnjih dugovanja po pitanju turističke pristojbe lokalne turističke zajednice iznijele su želju da se ide u izmjene i dopune Zakona u smjeru da se zakonski uredi da dužnici ne mogu nastaviti raditi, tj. iznajmljivati. Trenutno se dužnicima kroz Zakon omogućava nesmetano obavljanje djelatnosti nauštrb obveznicima koji redovito izvršavaju sve svoje obveze te se troše dodatna financijska sredstva i vrijeme na praćenje dužnika, slanje opomena i obavljanje nadzora Državnom inspektoratu, ističe Nenad Velenik iz TZ Poreča.

Inače, želja je lokalnih turističkih zajednica iz Istre da se u cilju održivog turizma minimaliziraju nepravilnosti te reguliraju aktivnosti kako bi se u svakom trenutku imalo uvid u raspoložive kapacitete te samim time što kvalitetnije upravljalo turističkom destinacijom, odnosno kako bi se sve one koji ne rade po Zakonu sankcioniralo i onemogućio im se rad.

- S obzirom na to da je najavljeno da će Zakonom o turizmu kroz novi model upravljanja turističke zajednice dobiti novu ulogu uz nove odgovornosti u upravljanju destinacijom, turističke zajednice su izrazile nadu da će taj isti Zakon definirati i konkretne obvezujuće poluge za ostale dionike u destinaciji kako bi se moglo realizirati definirano. U svakom slučaju izrazile su zadovoljstvo donošenjem jednog takvog Zakona te će se aktivno uključiti u izradu istoga čim bude na javnom savjetovanju, ističe direktor TZ-a Umag Milovan Popović.

Ponovili su da je iznajmljivanje na „crno“ rezidenata i vikendaša bila tema sastanka s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulić i predstavnicima Državnog inspektorata te je od njihove strane najavljen pojačani nadzor i kontrola u Istri tijekom ove turističke sezone, odnosno koordinirane akcije suzbijanja iznajmljivanja na „crno“.

- Turističke zajednice, koje jako dobro znaju situaciju na terenu, stavit će se dodatno na raspolaganje DIRH-u, intenzivnije pratiti aktivnosti u smještajnim objektima vikendaša kontrolom prijava, pregledom portala za iznajmljivanje te o istom redovito informirati DIRH, kako bi se smanjile navedene aktivnosti te uspješno sprovele akcije nadzora te naplate kazni i pečaćenje objekata koji obavljaju takve nelegalne radnje. Očigledno je da se Zakoni ne poštuju, ne plaćaju se obveze poreza, turističke pristojbe, turističke članarine, ali i ostala davanja koje registrirani iznajmljivači uredno podmiruju, poručili su direktori TZ-a i pozvali sve da prijavljuju iznajmljivanje na crno. Sve će se prijave voditi kao anonimne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:53