OSTACI RATA

U Karlovačkoj županiji 38, a u Hrvatskoj još 199 km četvornih pod minama

Za razminiravanje je dosad u Hrvatskoj potrošeno više od sedam milijarda kuna...

Područje pod opasnosti od mina.

 Mate Piškor/Cropix

U Karlovačkoj županiji treba razminirati još 38 kilometara četvornih, a u Hrvatskoj 199, što bi trebalo biti gotovo do 2026., rekao je u ponedjeljak u Tounju u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Damir Trut.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina obilježen je Tounju obilaskom područja na kojem je u sklopu projekta KARST predviđeno razminirati 17,1 kilometar četvorni Karlovačke županije, od čega je na području Tounja 2,6 kilometara četvornih šuma koje bi trebalo razminirati ove godine.

Za razminiravanje je dosad u Hrvatskoj potrošeno više od sedam milijarda kuna, a ostalo je još 199 kilometara četvornih, što će stajati 1,7 milijarda kuna, rekao je Trut. Plan je da Požeško-slavonska županija ove godine bude proglašena županijom bez mina, kao što je to lani bila Zadarska, a da 2026. Hrvatska bude država bez mina.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić rekao je da je tom razminiravanju u Karlovačkoj županiji pronađena 81 mina te 74 protupješačke mine i 13 granata i minobacačkih mina. Prema zaplijenjenim minskim zapisnicima, trebalo ih je biti 30 ili 40 posto više. Očito je, dodao je Bogdanić, da su dio mina aktivirale životinje i atmosferski utjecaji.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da je uklanjanje mina uvjet za gospodarski razvoj i demografsku obnovu. Nakon Domovinskog rata u toj je županiji pod minama bilo 200 kilometara četvornih u 14 jedinica lokalne samouprave od njih 22. Sada su mine još u šest općina na 38 kilometara četvornih, najviše u Plaškom, Josipdolu, Tounju, Saborskom, Rakovici i Cetingradu, a 99 posto tog prostora su šume.

Do sada je u razminiravanje u županiji uloženo 430 milijuna kuna, uglavnom iz državnog proračuna, te sedam milijuna iz županijskog proračuna i deset milijuna kuna donacijom SAD-a, rekla je Furdek Hajdin.

U ime Hrvatskih šuma, voditelj projekta Karlovac KARST Tomislav Lipošćak istaknuo da je projekt vrijedan 240 milijuna kuna, od čega se 188 milijuna odnosi na razminiravanje, a ostatak na obnovu šumske i protupožarne infrastrukture i pošumljavanje.

"S ovim će se projektom razminirati 1700 hektara najkvalitetnijih šuma na Maloj kapeli, izgraditi 43 kilometra protupožarnih prosjeka, na 210 hektara će se podići nova, kvalitetna šuma hrasta kitnjaka“, rekao je i zahvalio MUP-u, koji je partner u projektu.

Do sada je od mina u županiji poginulo 16 osoba, a ranjeno ih je 69. Posljednja eksplozija dogodila se lani u ožujku, kad su Saborskom stradali migranti.

Načelnik Tounja Ivica Sopek zahvalio je, ističući kako zbog razminirane općine neće biti kraja sreći svim Tounjčanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 11:03