VELIKO OTKRIĆE

U Karlovcu s najveće crkve skinuli oštećeni križ, u njemu našli vremensku kapsulu! ‘Tu se krije povijest‘

Pretpostavlja se da nosi podatke o graditeljima, zapise o tadašnjem životu, a možda ima i poruku za nalaznika
Uklanjanje križa u Karlovcu (glavna fotografija), pronađeni svitak (gore desno)
 Robert Fajt/Cropix

Gotovo pet sati, s pripremama koje su počele jutros oko 7 sati, trajalo je uklanjanje križa s postoljem tzv. jabuke s tornja crkve Presvetog trojstva u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri Zvijezdi, koji je oštećen tijekom velikog potresa koji je pogodio Baniju i sisačko područje, te se dobrano osjetio i na širem karlovačkom području.

Od tada je prijetio prolaznicima, te je sada opasnost od pada otklonjena, i to zahvaljujući stručnjacima, vatrogascima Tinu Butali i Mateu Tropu, te HGSS-ovcu Marku Rakovcu koji iza sebe već ima sličan poduhvat - skidanje križa sa zagrebačke katedrale. Akcija je izvedena uz pomoć 60-tonske dizalice.

image
Uklanjanje križa u Karlovcu
Robert Fajt/Cropix

Tijekom odvajanja križa od postolja majstori su pronašli svitak, svojevrsnu vremensku kapsulu koju su tamo 1794. godine postavili tadašnji graditelji.

Franjevci, čuvari crkve i samostana koji tamo djeluje, pretpostavljali su da će se dogoditi tako nešto, međutim, svejedno nisu mogli skriti oduševljenje kada su im vatrogasci uručili četrdesetak centimetara dugu bakrenu kutiju u kojoj je bio očuvani smotuljak.

image
Uklanjanje križa u Karlovcu
Robert Fajt/Cropix

Pretpostavlja se da nosi podatke o graditeljima, zapise o tadašnjem životu, a možda ima i poruku za nalaznika. Sve to znat će se nakon što ga otvore stručnjaci konzervatori Ministarstva kulture. Svitak je od vatrogasaca preuzeo fra Mate Bašić, koji je otvorio bakrenu posudu, a onda je izvadio svitak u gipsom zapečaćenoj staklenoj posudi.

image
Fra Mate Bašić drži vremensku kapsulu pronađenu u crkvenom križu
Robert Fajt/Cropix
image
Fra Mate Bašić drži vremensku kapsulu pronađenu u crkvenom križu
Robert Fajt/Cropix
image
Uklanjanje križa u Karlovcu
Robert Fajt/Cropix

- Ima dosta papira, znači da je i zapis opširan, pergamena pisana kaligrafijom, sve je ručno rađeno. Izvrsno je očuvano, kao da je jučer sve postavljeno. U ovome se krije povijest - rekao je radosni fra Bašić.

Temelji crkve i samostana su zidani kada i prvi gradski bedemi, 1579. godine, koja se smatra osnutkom Karlovca. Građevine su nadograđivane, te je prije skoro 230 godina sagrađen i crkveni toranj s križem i od tada je stajao netaknut. Osim što je postao vrijedna vizura grada, križ je ujedno i barometar, koji su imali samo najznačajniji austrougarski gradovi u to vrijeme. Križ će biti vraćen na svoje mesto nakon obnove, a obnavljati se mora i crkva koja je također značajno oštećena u potresu, pa će se na tako nešto zasigurno čekati godinama.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Križ skinut sa tornja
Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:01