PADAJU BROJKE

U KB Dubrava od lipnja ponovno pacijenti bez covida, kreće rad poliklinika i dijagnostike

U splitskom KBC-u, kaže prof. dr. Ivić, trenutačno traje "reorganizacija", odnosno dio djelatnosti vraća se u svoje prostore
KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Pad broja zaraženih od covida-19 prati i pad hospitaliziranih, uključujući i pacijente kojima je potreban respirator.

Naime, jučer je u hrvatskim bolnicama bilo 968 pacijenata, od kojih 95 na respiratoru, što je dobar znak da korona zasad popušta. Ujedno to znači da bi se mogao povećati obujam rada bolnica za ostale pacijente, odnosno primjerice broj tzv. hladnih operacija kao i kontrolnih pregleda. Problem je što od početka pandemije bolnice ne rade punim kapacitetom za pacijente koji ne boluju od covida jer čak i kad epidemija popusti, ostaju rezervni kapaciteti za koronu. Ipak, očekuje se da će se uskoro bolnice vratiti na barem 80 posto svog uobičajenog rada.

Dobra je vijest da je jučer u covid-bolnici KB Dubrava bilo samo 210 pacijenata, od kojih 42 na respiratoru.

"Za 7. lipnja predvidjeli smo početak rada poliklinika i dijagnostike. Sve je dogovoreno s Ministarstvom zdravstva jer nam sve manji broj pacijenata s covidom omogućava postupno vraćanje normalnog rada", kaže ravnatelj KB-a Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić. U KBC-u Split jučer su bila samo 34 pacijenta s covidom, a njih devet bilo je na respiratoru.

"Malo smo odahnuli, ali ipak mislim da se ne trebamo zavaravati jer uvijek treba biti na oprezu", upozorava prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split. Dodaje da, nažalost, još uvijek ima puno "covid-kandidata" jer veći dio građana još nije cijepljen.

U splitskom KBC-u, kaže prof. dr. Ivić, trenutačno traje "reorganizacija", odnosno dio djelatnosti vraća se u svoje prostore koji su bili ustupljeni za covid-pacijente, poput pulmologije. No, ipak će organizacija bolnice ostati takva da se u vrlo kratkom roku ponovno može otvoriti 50 do 70 kreveta, bude li trebalo, za covid-pacijente.

I u KBC-u Rijeka također se osjeća zatišje od korone.

"Kako pada broj pacijenta tako polako smanjujemo covid-timove i vraćamo ih u njihov normalni rad. Plan je ostati na dva covid-odjela, jednom u Rijeci i drugom na Kantridi", objašnjava ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:55