PRIPREME ZA JESEN

U KB-u Dubrava ponovo je otvorena Covid bolnica: ‘Sve više će biti pozitivnih i zaraženih‘

U jesen liječnici ulaze bitno sigurniji zbog stečenog iskustva s pandemijom
KB Dubrava, ilustracija
 Ronald Gorsic/Cropix

U KB-u Dubrava ponovo je otvorena Covid bolnica, a Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja od Covida-19 rekao je u ponedjeljak za N1 da je prvi pacijent već stigao, spremni su za rast broja zaraženih, a u jesen liječnici ulaze bitno sigurniji zbog stečenog iskustva s pandemijom.

"Sinoć smo imali mladog čovjeka koji ima svoju kroničnu bolest i usto je Covid pozitivan i smješten je u našem respiracijskom centru", rekao je Lukšić gostujući u Novom danu na N1, dodavši da je stanje pacijenta dobro.

Istaknuo je da u jesen ulaze bitno sigurniji i mirniji, upravo zbog iskustva koje su stekli od početka pandemije. Očekujemo daljnji rast broja zaraženih, ali spremni smo, kazao je.

"Naravno, instrumenti, respiratori, kapaciteti, sve je to bitno, ali bitno je i iskustvo i znanje koje imamo u liječenju i organizacija koju smo napravili tijekom vremena, tako da bez obzira na brojke koje rastu, mi jesmo spremni i naši građani mogu biti mirni", istaknuo je Lukšić.

Dodao je da je spremno 40 respiratora i 80 kreveta, a da se kapaciteti po potrebi mogu i povećavati.

"Kako pandemija traje, sve više će biti pozitivnih i zaraženih, a mi moramo skrbiti i o onim bolesnicima koji imaju druge kronične bolesti, a usto su i Covid pozitivni", kazao je Lukšić.

Napominje da dobrom reorganizacijom sustava dio službi radi u dvije smjene i lista čekanja a u nekim se slučajevima čak i smanjila. Ocijenivši da se može i bolje kaže da ovo vrijeme treba iskoristiti za reorganizaciju sustava.

"Na početku ni mi nismo znali u kojem smjeru ići, ali, srećom, zaključavanje nije trajalo dugo, a pacijenti su odlazili za svojim doktorom i bili pregledavani u drugim bolnicama, Danas kad smo bitno spremniji, organizirani smo dobro, i svi kronični bolesnici dolaze i dalje kod svog liječnika i dobiju skrb koju trebaju", rekao je Lukšić.

Ključna stvar u nastavku pandemije jest zaštititi ljude i medicinsko osoblje, na čemu ekspertni tim Ministarstva zdravstva i Nacionalni stožer civilne zaštite promišljaju iz dana u dan, a sve su strategije i svi scenariji predviđeni i za njih su dana rješenja, kaže Lukšić.

"Ključno je da ništa nije moguće bez ljudi, a ključna stvar će biti obraniti, osim domova umirovljenika, koji jesu najugroženija populacija - i zdravstveni sustav. Možete biti dovoljno organizirani, ali ako nema dovoljan broj ljudi, onda bi svaki sustav bio u problemu", rekao je koordinator bolničkog liječenja oboljelih od Covida-19 Ivica Lukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 15:56