LOŠ ODAZIV

U KBC-u Zagreb cijepljeno samo 38 posto sestara, ravnatelj nezadovoljan: ‘Nepovjerljive su, bez razloga‘

Ćorušić ističe da imaju dovoljno cjepiva za sve djelatnike, a cijepili su ih AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim cjepivom
Ante Ćorušić
 
 Davor Pongracic/Cropix

U najvećoj bolnici u Hrvatskoj, KBC-u Zagreb, protiv covida-19 do sada je cijepljeno 74 posto liječnika i samo 38 posto medicinskih sestara, što je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić objasnio bezrazložnim nepovjerenjem u cjepivo dijela zdravstvenih djelatnika.

Zadovoljni smo odazivom liječnika, ali ne i sa sestrama, izjavio je Ćorušić u četvrtak na obilježavanju Dana ljubičaste vrpce, govoreći o situaciji u KBC-u u doba pandemije.

Ćorušić ističe da imaju dovoljno cjepiva za procjepljivanje svih djelatnika, a cijepili su ih AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim cjepivom.

"Problem je u neodazivu sestara i nepovjerenju u cjepivo, za što nema razloga, pogotovo među zdravstvenim djelatnicima", rekao je Ćorušić.

U KBC-u Zagreb trenutno je 49 djelatnika pozitivno na covid ili u samoizolaciji, a među njima su četiri liječnika i deset medicinskih sestara. Preostali zaraženi pripadaju ostalom bolničkom osoblju.

Ćorušić ističe da je zbog porasta broja zaraženih situacija u bolnici nešto lošija nego prethodnih tjedana, no njihov covid odjel dobro funkcionira i sve svoje pozitivne pacijente sami zbrinjavaju.

Najviše problema imaju na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, gdje prihvaćaju i pacijente koji gravitiraju KB-u Dubrava.

"S obzirom da je KB Dubrava prenamijenjena u covid bolnicu, većina njihovih hitnih slučajeva dolazi nama, tako da u jednom danu pregledamo i 387 pacijenata", kaže Ćorušić.

Obilježen Svjetski dan ljubičaste vrpce

Godinu dana nakon potresa i izbijanja pandemije, ravnatelj ističe da je u KBC-u Zagreb hladni pogon reduciran za 20 posto, no akutni bolesnici svi na vrijeme dobivaju uslugu. Nitko nije bio odbijen, što uključuje i one s epilepsijom, te onkološke, hematološke i pedijatrijske bolesnike.

KBC Zagreb danas je obilježio Svjetski dan ljubičaste vrpce, posvećen podizanju svijesti o epilepsiji, od koje u Hrvatskoj boluje oko 45.000 ljudi, a oko 7000 ih se liječi od teških i kompleksnih oblika te bolesti.

Predstojnica Klinike za neurologiju Ervina Bilić istaknula je da u KBC-u Zagreb oboljelima od epilepsije pružaju skrb na svjetskoj razini, od invazivne dijagnostike do liječenja najtežih oblika bolesti.

"Epilepsija je bolest koja i danas predstavlja značajan medicinski i javnozdravstveni problem, posebno među trudnicama i starijim osobama. No, bolesnici koji na vrijeme dobiju dijagnozu i liječenje imaju bolju kontrolu bolesti i zadovoljavajuću kvalitetu života", istaknula je Željka Petelin Gadže, voditeljica Odjela za epilepsiju.

U 70 posto oboljelih lijekovima se postiže kontrola bolesti, a preostali bolesnici kandidati su za neurokirurško liječenje, koje se također obavlja u KBC-u Zagreb.

U Hrvatskoj su primjetni pozitivni pomaci u destigmatizaciji oboljelih od epilepsije, a unatoč pandemiji zadržan je kontinuitet skrbi za te bolesnike.

Oboljeli od epilepsije mogu se cijepiti protiv covida, no epilepsija nije indikacija za prioritetno cijepljenje, rečeno je na konferenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2023 02:27