ANDREJ PLENKOVIĆ

‘U kineskom mirovnom planu ne vidim nove elemente, ali svaki napor koji će dovesti do mirnog rješenja je koristan‘

Dodao je kako je temelj za ukrajinsko djelovanje plan predsjednika Volodimira Zelenskog "koji je dobio široku potporu međunarodne zajednice"

Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u petak da u kineskom mirovnom planu, objavljenom na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu, zasad ne vidi nove elemente, ali svaki napor koji će dovesti mirnog rješenja sukoba smatra korisnim.

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu te je odbacila kao neprihvatljivu svaku upotrebu nuklearnog oružja, u dokumentu u dvanaest točaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba.

"Svaki napor koji će dovesti do mirnog rješenja je uvijek koristan", kazao je Plenković novinarima nakon razgovora s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj Vasiljem Kiriličem u prostorijama ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu.

Dodao je kako je temelj za ukrajinsko djelovanje plan predsjednika Volodimira Zelenskog "koji je dobio široku potporu međunarodne zajednice".

Ukrajinski predsjednik predstavio je svoj mirovni plan u 10 točaka krajem godine, a on uključuje obnovu ukrajinskog teritorijalnog integriteta u međunarodno priznatim granicama i povlačenje ruske vojske iz zemlje.

"Treba vidjeti kakva je pozicija Kine. Za sada nismo u njemu vidjeli nekih novih elemenata koji nisu do sada već bili poznati", istaknuo je hrvatski premijer.

Službeno neutralna, Kina poziva da se poštuje suverenitet država, uključujući i Ukrajinu, ali i traži da međunarodna zajednica uzme u obzir zabrinutosti Moskve u sigurnosnim pitanjima.

No sve je jači pritisak zapada na Peking, koji nikad nije javno ni podržao ni kritizirao rusku invaziju, ali jest nekoliko puta podržao Moskvu suočenu sa zapadnim sankcijama.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je nedavno da se boji da bi Kina mogla razmišljati o mogućnosti slanja oružja Rusiji - što je Peking oštro opovrgnuo.

Tko brani svoje, ne može izgubiti

Plenković je s Kiriličem razgovarao povodom obilježavanja prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a zajedno su položili svijeće za žrtve agresije. S premijerom je bio i potpredsjednik vlade Tomo Medved.

Kirilič se zahvalio Hrvatskoj na "snažnoj podršci" te je povukao paralelu između obrane Ukrajine od ruske agresije s Domovinskim ratom.

"Uvijek pobjeđuje onaj koji se brani. To su Ukrajinci, to su bili Hrvati", kazao je ukrajinski veleposlanik.

"Ista priča i isti model - vanjska agresija na slobodu naroda i zemlje", dodao je.

Kirilič je napomenuo i da Ukrajince "ohrabruje" velika podrška Hrvatske.

"Pobijedit ćemo jer smo na strani istine", zaključio je.

Plenković je kazao kako svojim dolaskom iskazuje "poštovanje i prijateljstvo prema ukrajinskom narodu" i "solidarnost" na godišnjicu "brutalne" ruske agresije.

Podsjetio je kako je ruski plan bio u nekoliko dana srušiti demokratski izabranu vlast u Ukrajini.

Plan je propao zbog "hrabrosti i odvažnosti ukrajinskog naroda, vojnika i vodstva", kazao je Plenković.

"Neslomljiv je duh onoga koji brani svoje. Onaj tko brani svoje ne može izgubiti", dodao je, istaknuvši kako je to još jedna poveznica između Hrvatske i Ukrajine.

Hrvatski je premijer istaknuo kako je siguran da će Ukrajina ostvariti svoje ciljeve - slobodu i teritorijalni integritet.

"Želimo da svoju slobodu ostvare što brže i da u Ukrajini zavlada mir", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:32