DOZNAJEMO

U klubove, restorane, na koncerte i svadbe od 1. lipnja... ali samo pod jednim uvjetom

‘Neće kraj svakog restorana ili kluba stajati inspektor, ali kontrole će biti česte i vrlo ozbiljne‘
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Hrvatska je prva članica Europske unije koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica, otkrio je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Stručnjaci Agencije za komercijalnu djelatnost, koja je zadužena za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda, uspješno su obavili pilot-testiranje sustava sa središnjim europskim pristupnikom (EU Gateway), čime je potvrđena funkcionalnost i interoperabilnost sustava digitalnih zelenih potvrda.

Pilot-testiranje potvrdilo je da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja, naglasio je Božinović.

Mobilna aplikacija

Prilikom testiranja prezentirana je i mobilna aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država članica, koju je razvio AKD. Riječ je o aplikaciji koju će putem Google Playa i App Storea moći aktivirati svaki građanin te će mu služiti za provjeru je li se neka osoba cijepila, preboljela koronu ili ima važeći test na koronu. To znači da ćete prilikom susreta s nekom osobom uz pomoć aplikacije moći očitati QR kod na njezinoj potvrdi i uvjeriti se je li ta osoba "sigurna".

Tu aplikaciju moći će koristiti sve institucije, restorani, kafići i drugi kako bi mogli provjeriti imaju li njihovi posjetitelji valjanu covid-potvrdu. Kako saznajemo, aplikacija je već upućena na registraciju u Google i Apple. Bit će besplatna pa time otpadaju svi argumenti ugostitelja da će zbog provjera potvrda morati poskupiti svoje usluge.

Digitalna zelena potvrda moći će se preuzeti u sustavu e-Građani ili putem ureda HZZO-a. Kako saznajemo, u ovom trenutku radi se na rješenju da građani koji zadovoljavaju uvjete neće morati podnositi zahtjev za potvrdu, nego će im ona biti automatski dodijeljena u pretinac e-Građanin. Najvažniji preduvjet za uspješno funkcioniranje sustava su sređeni registri osoba koje su ili cijepljene, ili su preboljele koronu ili su se testirale u posljednjih 48 sati.

Nakon višetjednih bezuspješnih pokušaja da od nadležnih institucija saznamo gdje se registar nalazi i na koji se način puni, neslužbeno saznajemo da je formiran u Centralnom informacijskom sustavu RH (CEZIH). Upravo iz CEZIH-a će se povlačiti potrebni podaci za izdavanje digitalnih zelenih potvrda. Sugovornici nam tvrde kako se registar podacima puni u realnom vremenu: kada se osoba cijepi ili je preboljela koronu, taj se podatak odmah unosi u registar.

Registar već postoji i u to se mogu uvjeriti svi korisnici sustava e-Građani koji su se cijepili ili su preboljeli koronu. Oni bi u pretincu "Zdravstvo" morali imati informaciju o tome kada im je termin za cijepljenje drugom dozom ili da su preboljeli koronu. U tom bi pretincu trebao biti i podatak da je osoba provela testiranje na koronu. Više naših čitatelja iskazuje nepovjerenje jer u e-Građani još uvijek ne vide sve podatke.

Liječnica obiteljske medicine Vikica Krolo kaže kako je sve što se tiče pacijenata u e-kartonu u sustavu CEZIH.

Sustav evidencije

- Primjerice, ja sam izdala uputnicu za testiranje, s testnog mjesta u CEZIH-u stiže nalaz, dakle to je odmah vidljivo u kartonu pacijenta. Ta osoba, ako je test pozitivan, zavedena je i da je preboljela bolest - objašnjava Krolo. Navodi i da je s cijepljenima isto tako.

Iako još nije službeno, radni je prijedlog da potvrda za osobe koje su se testirale vrijedi 48 sati, a za osobe cijepljene s dvije doze i one koje su preboljele koronu 180 dana. Do isteka tih šest mjeseci zdravstvena struka dat će odgovor vrijedi li cjepivo dulje ili ne. Ako bude potrebno i treće cijepljenje, dozvola će se ponovno izdavati nakon primanja nove doze cjepiva.

Hrvatska želi već 1. lipnja početi s izdavanjem potvrda te uspostaviti interoperabilnost s potvrdama drugih članica EU te trećim zemljama kako bi mogla uspješno krenuti u provedbu turističke sezone.

Nakon uvođenja tzv. covid-putovnica bez tog dokumenta više se neće moći ući ni u jednu zemlju Europske unije. Ona će biti i ulaznica za sve zatvorene prostore koji su u ovom trenu zatvoreni. Naši sugovornici bliski Stožeru navode kako će potvrda biti potrebna za ulazak u zatvorene dijelove restorana, klubova, teretana, ali i obavezna ulaznica za svadbe.

Restorani, kažu nam sugovornici, imaju alternativu jer će osobe koje nemaju potvrdu moći boraviti na otvorenom. No, ni sva događanja na otvorenom neće biti slobodna bez covid-putovnice. Na koja će se događanja odnositi, još nije poznato, odnosno takve odluke donosit će se sukladno procjeni rizika.

Rigorozne kazne

Nije isto, ističe naš sugovornik, je li riječ o koncertu Filharmonije na Zrinjevcu s razmaknutim stolicama i manjim brojem očekivanih posjetitelja ili festivalu na Jadranu gdje se očekuje velik broj ljudi. Što se samih kontrola tiče, provodit će ih redari Civilne zaštite, Inspektorat i policija, a kako doznajemo, imat će uputu da postupaju rigorozno te neće dijeliti upozorenja, nego će propisivati kazne.

- Naravno, neće kraj svakog restorana ili kluba stajati inspektor, ali kontrole će biti česte i vrlo ozbiljne - napominje nam sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:53