MILOST SMO PRUŽILI...

U Kninu obilježen Dan logoraša srpskih logora: ‘Branitelji i hrvatski narod pokazali su svu veličinu i kršćanski nauk‘

Splitska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježila je prigodu
Ivan Turudić
 Ante Cizmic/Cropix

Dan logoraša, u znak sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata, obilježila je u petak u Kninu Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Izaslanstvo logoraša položilo je vijence ispred spomen-ploče logora Stara bolnica u Kninu, te ispred Spomenika pobjede - Oluja 95, kao i ispred spomen-ploče u Tepljuhu, na mjestu gdje je prije 30 godina obavljena prva razmjena hrvatskih logoraša koji su bili zatočeni u neprijateljskim logorima.

Ovogodišnji "Dan logoraša" obilježen je pod sloganom "Milost smo pružili poraženom neprijatelju iako milost nismo dobili".

"Nakon provedene VRO Oluja i uspostave slobodne i demokratske Republike Hrvatske na cjelokupnom teritoriju, hrvatski branitelji i hrvatski narod pokazali su svu veličinu i kršćanski nauk pružajući milost velikosrpskom agresoru i njegovoj poraženoj vojsci", rekao je predsjednik Splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić.

Ustvrdio je i da su hrvatski logoraši nakon Domovinskog rata zapostavljeni.

U logoru su im, kako je rekao, "pod simbolima zla, crvenom zvijezdom i kokardom, i figurativno i praktično nanosili psihofizičku bol, ali su se nakon izlaska iz logora vratili u svoje postrojbe i nastavili sudjelovati u obrani domovine".

"Kao hrvatski vojnici smogli smo snage izdignuti se iznad ljudskih slabosti i pružiti poraženoj srpskoj vojsci milost - iako smo za njih bili ustaše - te ih zaštitili po svim pravilima Ženevske konvencije", rekao je i dodao da je svaki logoraš za vrijeme svog boravka u zarobljeništvu bio prisiljen slušati kako je on "ustaša s kojim se treba obračunati".

Turudić je kazao da su mnogi, nažalost, likvidirani u srpskim koncentracijskim logorima "samo zato što su bili Hrvati, zato što su bili za dom spremni i spremni umrijeti za domovinu". "A nitko od nas logoraša ni mrvice milosti nije dobio", dodao je Turudić.

Po njegovim riječima, dodatnu sol na ranu "trljaju nam oni koji pokušavaju revidirati Domovinski rat i izjednačavati krivnju nas i srpskog agresora".

"Dan logoraša" obilježen je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika hrvatske Vlade Tome Medveda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57